A veszprémiséget képviseli

2023.11.25. 16:00

Harmincéves a Veszprémi Szemle

Jubileumi konferenciát rendeztek abból az alkalomból, hogy megjelent a várostörténeti folyóirat első száma, az eseményen bemutatták azt a friss kiadványt, mely egy válogatás a három évtized írásaiból. Az eseménynek a Laczkó Dezső Múzeum adott helyet november 24-én.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

Az eseményt Tölgyesi József, az alapító nyitotta meg, aki azt emelte ki, a Veszprémi Szemle nem csupán az eredeti veszprémi lakosokhoz, de a városba költözöttekhez is kívánt és kíván szólni, de úgy, hogy magas szinten képviselje az úgynevezett veszprémiséget. Elmondta, fontosnak tartja, hogy a visszatekintő kiadvány épp a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-évadban jelent meg.

Dióssy László korábbi polgármester a számára szívet melengető eseményekről szólt, azokról, amikor a kiadvány kapcsán segítségét kérték. Emlékezett a legelső számban megjelent köszöntőjében megfogalmazott gondolatokra. – Két dologra, a lokálpatrióta gondolkodásra-cselekvésre, illetve a történelmi hagyományokra támaszkodtunk azokban az időkben, s reménykedtünk például, lesz majd egy fesztiválunk, mely a városra irányítja a figyelmet. A Gizella-napok azóta közismert, nagyszabású esemény. Harminc év nem egy történelmi távlat, de ha jól dokumentáljuk a történéseket, világos képet kapunk mindarról, ami a várost jellemzi – mondta el, majd utalt a folyóirat jubileumi, fontos eseményeket bemutató számaira, és reményét fejezte ki, az olvasó most is örömét leli mindabban, amit a harmincéves évfordulóra készült kiadványban lát.

Porga Gyula jelenlegi polgármester arra hívta fel a figyelmet, a harminc év alatt milyen erős szellemi közösséget hozott létre a Veszprémi Szemle. Jövőnkről szólva elmondta, azt elődeink fontos döntéseire alapozva a mi személyes vagy közösségi döntéseink határozzák meg. Példának Szent István püspökségalapítását, a későbbi piarista gimnázium létrehozását hozta fel, de fontos felelősséget jelentett az első világháború idején elindított zeneiskola is. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – idézte Morus Tamást –, és mi a lángot visszük döntéseinkkel tovább. Ambiciózus döntés volt megragadni az EKF-cím lehetőségét, ami Veszprém fejlődését a jövőre vetíti előre, de múltunk nélkül ez nem megy. A múlt tisztelete a szilárd alap, arra építve lehetünk csak erősek. Erre kiváló példa a Veszprémi Szemle eddigi története is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában