Pannon Császári és Királyi Borlovagrend

2023.11.13. 17:00

Három új taggal bővült a borlovagrend

Három új új tagot avatott a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend ezen a hétvégén a sümegi ferences templomban.

Szijártó János

A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend a hagyományos Márton-napi ünnepséget idén is a sümegi ferences templomban tartotta, s ebből az alkalomból három új tagot is avattak Fotó: Szijártó János

A ceremónia nyitásaként előbb Tömördi Viktor ferences atya köszöntötte a résztvevőket, majd felidézte Szent Márton püspök alakját, akinek életéről és a hozzá fűződő legendákról bővebben a borrend képviseletében Mejlinger Anita beszélt.
A folytatásban az új tagok avatása következett, amelynek során a Pannon vidék hegyeire és azok lankáin termett csodás nedűre esküdtek a jelentkezők. Ezzel együtt megfogadták, hogy a rend szellemiségét, céljait, szabályait megtisztelő feladatnak tekintve tevékenykednek a magyar, benne a helyi borok népszerűsítéséért, a kulturált fogyasztásért, a minőségi nedűk térhódításáért. Továbbá - mint az elhangzott - borrendi társaikkal együtt a jövőben rendszeresen munkálkodnak a Pannon táj, a balatoni térség hírnevének terjesztéséért. Mindezt önként, nagy örömmel vállalta Csali János, Gulyás András és Neszler Imre Attila, akik az avatásra előírt próbatételt sikeresen teljesítették. A próba természetesen a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódott, egy-egy eszközről kellett beszélniük, ami egyik jelentkezőnek sem okozott nehézséget. A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend létszáma így három taggal bővült, miután a jelöltek az eskü szövegét elmondták, illetve Sör László az elnök-nagymester lovaggá ütötte őket. Az 1999-ben alakult lovagrend egyébként a mai napig aktív szereplője a közéletnek, évente számos alkalommal képviseltetik magukat különböző rendezvényeken és öregbítik a környékbeli borok hírnevét. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában