Nagyvázsonyi programok

2023.11.30. 15:00

Idén is lesz százfős, élő betlehem a Kinizsi-várnál

Most pörög fel az élet, mintha főszezon lenne. Ezt válaszolta a Napló kérdésére Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, hogy milyen programokkal várják a látogatókat az év hátralévő részében a településen.

Juhász-Léhi István

Idén is megrendezik az élő betlehemet a Kinizsi-várnál

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

A csúcs minden bizonnyal december 23-án, szombaton 17 órától a 100 szereplős betlehem lesz, ahol néptáncostól a dalárdásig, iskolástól a középkorú felnőttig, százan fogják előadni a betlehemi születéstörténet misztériumát öt élőképben, 25 perces zenés játékkal, amit idén is kiegészít a fényfestés.

– Újdonság lesz idén, hogy kivetítőn is követni lehet az eseményeket, hiszen annyian jönnek el évről évre, hogy akik később érkeznek, már nem látják a produkciót – tudtuk meg Fábry Szabolcstól. – De lesznek kisebb-nagyobb vásárok a rendezvény körül, illetve ingyenes lesz a várlátogatás. Aki ezért a programért eljön hozzánk, és időben érkezik az országból bárhonnan, ezen a napon ingyenesen tekintheti meg a Kinizsi vár teljes attrakcióját. A nagyvázsonyi családok számára pedig berendezünk egy fotóműhelyt, őket egy karácsonyi családi fotózásra várjuk. Az adventi programok egyébként minden vasárnap délután 4 órakor kezdődnek – folytatta a polgármester.

Mindezek mellett december 5-én Földi László biztonságpolitikai szakértőt várják este fél 7-re a rendezvényházba. Két héttel később, december 19-én pedig egy teljesen új bokszrendszeres Mol-kutat adnak át a településen, amelynek érdekessége lesz egyedi, helyi dekorációja.

– A vár 50 százalékos kedvezménnyel, azaz fél áron lesz látogatható az egész adventi időszakban, de 23-án ingyenes a belépés mindenkinek – emelte ki Nagyvázsony első embere. – Ugyanakkor egy megállapodás szerint nem csak nagyvázsonyi lakosoknak lesz ingyenes egész évben a vár jövő január elsejétől, hanem a társközségek lakói számára is – emelte ki Fábry Szabolcs.

A jövő évi tervekről kiderült, az önkormányzat nekilát egy önfenntartó falu építésének, amelynek első lépéseit megtették. Kerteket fognak indítani, és a jószágállományt a szárnyasok irányába szeretnék erősíteni, de nagy testű állatokban is gondolkoznak.

– Az a célunk, hogy a gyerekek, iskolások formálódjanak, gondolkozzanak abban, hogy amikor ők nagyok lesznek, akkor legalább egy kis veteményesük legyen. Ez egyrészt szemléletformálás, másrészt gazdasági tevékenységet is szeretnénk ebből, hiszen jó lenne termelni a saját önkormányzati konyhára – fogalmazott a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában