Az önkormányzat keresi a megoldást, de anyagi forrásai szűkösek

2023.11.29. 08:30

Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában

Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.

Szijártó János

Évtizedes probléma a városba érkező szennyvízvezeték mellékhatása, amit főként a város szélső utcáiban élőket zavarja

Fotó: Szijártó János

A probléma immár több mint tíz éve fennáll, tulajdonképpen a 2014 augusztusában átadott, akkor 1,7 milliárdos szennyvízberuházás beüzemelése óta. Az önkormányzatnak, bár keresi a megoldást, szűkös anyagi forrásai miatt a mai napig nem sikerült ebben az ügyben előrelépni. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat. 

Az állapot megszüntetését az önkormányzat fontos feladatának tartja Fotó: Szijártó János

Mint elmondta, amikor 2014 őszén polgármester lett, már akkor panaszkodtak Sümegen a Korona és az Akácos utca környékén élők a kellemetlen bűzhatásra. – Tulajdonképpen a projekt átadása óta napirenden van a kérdés. Vízügyi szakemberek véleményére alapozva ma már tudjuk, hogy hosszú távra szóló, végleges megoldás a Sümegre beérkező nagyjából egy kilométer hosszú szakasz kiiktatása és újraépítése lenne. Ez ma mintegy százmillió forintba kerülne, ám az önkormányzatnak erre nincs kerete. Bár az úgynevezett Gördülő fejlesztési tervhez kapcsolódva, amelyben a DRV-vel megállapodtunk, évről évre halmozunk fel pénzt erre a célra, az egyelőre nem elég. Jelenleg 37 millió forintunk van, ami nyilvánvalóan levés. Ráadásul adódik a nagy kérdés, hogy utakat aszfaltozzunk, járdát építsünk Sümegen, vagy az évtizedes probléma megoldására használjuk fel szerény tartalékainkat – fogalmazott Végh László. 

A polgármester hozzátette, Zalagyömörő és Sümeg között nagyjából öt kilométer hosszú az a szakasz, ahol nincs rákötés, és emiatt pang a benne lévő szennyvíz. A kénhidrogén olyan szintet ér el, ami már nagyon büdös, és tulajdonképpen még az egészségre is ártalmas. Ez érkezik be Sümegre, s teszi próbára az érintett lakosság türelmét már több mint tíz éve. Az állapot megszüntetését az önkormányzat fontos feladatának tartja, és keresi a lehetőséget – akár külső források bevonásával – a nemkívánatos helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában