Kereskedelem

2023.11.26. 15:10

Karácsony előtt változik a zirci belváros boltkínálata

Hirtelen két üzlethelyiség is kiadóvá vált Zirc központi terén, a 82-es főút és az apátság szomszédságában. Többen sajnálják a húsüzlet és a kulcsmásoló bezárását, még a karácsony előtt rendre megnövekedő forgalmat sem várták meg ezzel, viszont vannak új boltok a közelben. Szakértővel beszéltünk az átrendeződésről.

Rimányi Zita

A Pápai Hús szaküzlete váratlanul hagyta abba tevékenységét, veszteségessége miatt

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az az üzlethelyiség lett kiadó, amit a Pápai Hús bérelt, és ugyanezt hirdeti a kulcsmásoló kis helyiségének bejárata nagy piros betűkkel. Az ajtón lévő felirat szerint azok, akik ott hagyták cipőjüket javításra, telefonon kérhetnek egyeztetési lehetőséget. Tehát itt is hirtelen döntésről van szó, akárcsak a húsáruház esetében, amiről már írtunk. Mindegyiket többen szerették, valószínűleg sokaknak hiányozni fognak. A kulcsmásolósnál apróbb alkatrészeket, elemeket is lehetett kapni, és kést lehetett éleztetni többek közt. Mindkét boltot a kedves, közvetlen kiszolgálás jellemezte.

Bezárt üzlet
Bezárt a kulcsmásoló Zirc központjában, az ajtón lévő felirat szerint azok, akik ott hagyták cipőjüket javításra, telefonon kérhetnek egyeztetési lehetőséget
Fotó: Rimányi Zita / Napló

A két friss üzletkiürülést megelőzte egy korábbi, már régóta üresen állnak a volt bankfiók helyiségei a Rákóczi téren. Ugyanakkor egy felirat szerint kebabos lesz a Cipősarok közelében, és a városháza felé vezető részen két üzlet nyitott meg nemrégiben egy régóta elhagyatott épületben: az egyik egészségmegőrzési cikkekkel foglalkozik, a másik állateledellel. A mentes élelmiszereket kínáló bolt pedig már mintegy egy éve megnyílt a papír- és az ékszerbolt mellett, azóta sok törzsvevője lett.

A főtér környékén vállalkozást működtető kereskedőknek kis aggodalmat okoz, hogy foghíjas lett az üzlethelyiségek sora, mert tudják, nem versenytársakként kellett egymásra tekinteniük, inkább egymás hatását erősítették: ha bővült a közösen kínált árupaletta, akkor több vevőt vonzottak együtt. A vásárlószámmal pedig azért nem lehet gond, mert Zirc ugyan kisváros, de nagy a vonzáskörzete, több faluhoz ez a legközelebbi nagyobb település. Ugyanakkor a Tescón és a Pennyn kívül diszkont- és drogérialáncnak nincs itt áruháza, ezt hiányolják sokan. Ha pedig már ezek miatt bemennek Veszprémbe, minden mást is ott vesznek meg.

Szakértőnk szerint szinte minden család bemegy időnként Zircről és környékéről a vármegyeszékhelyre vásárolni, a kérdés az, hogy hetente vagy ritkábban. Utóbbiban segítene a kisváros főterének kereskedelmi kínálata, és azzal végül is – szavai alapján – mindenki jól járna. A vevők kevesebbet utaznának, költenének az utazásra, a helyi vállalkozások munkahelyet teremtenek, helyi adót fizetnek. Ezért remélhetőleg most a Bakony fővárosában csak cserélődésről, átrendeződésről van szó, más profillal megélnek majd itt üzletek, olyanok, amelyek hasznot tudnak termelni. Amit a hozzáértők hangsúlyoznak, az a fogyasztói igények változása, amit figyelni kell, amihez alkalmazkodni kell. Ennek pedig része, hogy nem szeretnek parkolóhelyet keresgélni, és az üzlet közvetlen közelében próbálnak autóikkal megállni. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában