Kereskedelem

2023.11.26. 15:10

Karácsony előtt változik a zirci belváros boltkínálata

Hirtelen két üzlethelyiség is kiadóvá vált Zirc központi terén, a 82-es főút és az apátság szomszédságában. Többen sajnálják a húsüzlet és a kulcsmásoló bezárását, még a karácsony előtt rendre megnövekedő forgalmat sem várták meg ezzel, viszont vannak új boltok a közelben. Szakértővel beszéltünk az átrendeződésről.

Rimányi Zita

A Pápai Hús szaküzlete váratlanul hagyta abba tevékenységét, veszteségessége miatt

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az az üzlethelyiség lett kiadó, amit a Pápai Hús bérelt, és ugyanezt hirdeti a kulcsmásoló kis helyiségének bejárata nagy piros betűkkel. Az ajtón lévő felirat szerint azok, akik ott hagyták cipőjüket javításra, telefonon kérhetnek egyeztetési lehetőséget. Tehát itt is hirtelen döntésről van szó, akárcsak a húsáruház esetében, amiről már írtunk. Mindegyiket többen szerették, valószínűleg sokaknak hiányozni fognak. A kulcsmásolósnál apróbb alkatrészeket, elemeket is lehetett kapni, és kést lehetett éleztetni többek közt. Mindkét boltot a kedves, közvetlen kiszolgálás jellemezte.

Bezárt üzlet
Bezárt a kulcsmásoló Zirc központjában, az ajtón lévő felirat szerint azok, akik ott hagyták cipőjüket javításra, telefonon kérhetnek egyeztetési lehetőséget
Fotó: Rimányi Zita / Napló

A két friss üzletkiürülést megelőzte egy korábbi, már régóta üresen állnak a volt bankfiók helyiségei a Rákóczi téren. Ugyanakkor egy felirat szerint kebabos lesz a Cipősarok közelében, és a városháza felé vezető részen két üzlet nyitott meg nemrégiben egy régóta elhagyatott épületben: az egyik egészségmegőrzési cikkekkel foglalkozik, a másik állateledellel. A mentes élelmiszereket kínáló bolt pedig már mintegy egy éve megnyílt a papír- és az ékszerbolt mellett, azóta sok törzsvevője lett.

A főtér környékén vállalkozást működtető kereskedőknek kis aggodalmat okoz, hogy foghíjas lett az üzlethelyiségek sora, mert tudják, nem versenytársakként kellett egymásra tekinteniük, inkább egymás hatását erősítették: ha bővült a közösen kínált árupaletta, akkor több vevőt vonzottak együtt. A vásárlószámmal pedig azért nem lehet gond, mert Zirc ugyan kisváros, de nagy a vonzáskörzete, több faluhoz ez a legközelebbi nagyobb település. Ugyanakkor a Tescón és a Pennyn kívül diszkont- és drogérialáncnak nincs itt áruháza, ezt hiányolják sokan. Ha pedig már ezek miatt bemennek Veszprémbe, minden mást is ott vesznek meg.

Szakértőnk szerint szinte minden család bemegy időnként Zircről és környékéről a vármegyeszékhelyre vásárolni, a kérdés az, hogy hetente vagy ritkábban. Utóbbiban segítene a kisváros főterének kereskedelmi kínálata, és azzal végül is – szavai alapján – mindenki jól járna. A vevők kevesebbet utaznának, költenének az utazásra, a helyi vállalkozások munkahelyet teremtenek, helyi adót fizetnek. Ezért remélhetőleg most a Bakony fővárosában csak cserélődésről, átrendeződésről van szó, más profillal megélnek majd itt üzletek, olyanok, amelyek hasznot tudnak termelni. Amit a hozzáértők hangsúlyoznak, az a fogyasztói igények változása, amit figyelni kell, amihez alkalmazkodni kell. Ennek pedig része, hogy nem szeretnek parkolóhelyet keresgélni, és az üzlet közvetlen közelében próbálnak autóikkal megállni. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában