Zirci fórum Kocsis Mátéval

2023.11.28. 20:00

Két fronton kell megvédeni szuverenitásunkat

„Akkor szervezünk nemzeti konzultációt, amikor sorskérdésekről van szó. Az Európa parlamenti választásoknak meghatározói lesznek a témák, amikről szó van benne, és a magyaroknak ezek húsbavágóak, joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek" – mondta el Kocsis Máté, a parlament Fidesz-frakciójának vezetője Zircen.

Rimányi Zita

Kocsis Máté, a parlament Fidesz-frakciójának vezetője volt a vendége a zirci fórumon Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek Fotó: Nagy Lajos

Védjük meg szuverenitásunkat! címmel szerveztek lakossági fórumot Zircen, amelyen Kocsis Máté volt a vendége a térség országgyűlési képviselőjének, Kovács Zoltánnak. Házigazdaként megkérte arra a Fidesz-frakció vezetőjét, beszéljen arról, miért és miként kell megvédeni attól a magyarokat, hogy külföldi pénzek által befolyásolt kampányok döntsenek róluk, azaz mi indokolja a szuverenitásunk megőrzését.

– Két fronton állunk vitában – kezdte tájékoztatását Kocsis Máté, és hozzátette: az egyik belpolitikai, a másik külpolitikai kérdés. A Fidesz politikai ellenfele szavai szerint olyan eszközhöz nyúlt, amely révén külföldről fogadott el finanszírozást. Ez azt veszélyezteti, hogy a magyarok magukról dönthessenek – hangsúlyozta a frakcióvezető, és elmagyarázta: az a probléma, hogy ha valaki ilyen módszerrel jut közhatalomhoz, akkor tőkéscsoport markába kerül az ország. – Ez nem játék. Ezt nem lehet megkockáztatni, annál öntudatosabb hazánk, ugyanakkor ehhez törékeny ország a miénk – jegyezte meg a zirci fórum vendége. 

A szuverenitást külpolitikai téren az elmondottak alapján az veszélyezteti, hogy a brüsszeli elit a nemzetállamok rovására birodalmi rendszert akar kialakítani az Európai Unióban. Kocsis Máté és pártja állaspontja alapján viszont épp az erős államok együttműködése révén sokszorozhatja meg erejét, ezért se szeretné, ha Brüsszel hatásköröket vonna el hazánktól. Példaként megemlítette az ukrán génmódosított gabona hazánkba hozatalának és a migránsútvonalak megnyitásának veszélyét. Saját helyszíni tapasztalatai alapján mondta el a frakcióvezető, hogy déli határunk közelében embercsempész bandák lőnek egymásra, harcuk a pénzről szól, arról, ki keressen többet. Terrorszervezetek bandaháborúi zajlanak – jegyezte meg. Kovács Zoltán pedig ugyanezt húzta alá.

A két politikus ugyanakkor azt szintén hangsúlyozta, hogy aki szabályosan jön határainkhoz, annak segítünk, és utaltak az ukrajnai háború menekültjeire. Beszélgetésükből kiderült, hogy minderről szól a nemzeti konzultáció és az EP-választás is, amely számunkra sorsdöntő lesz. 

A nemzeti konzultációs kérdőívet január 10-ig lehet kitölteni, 11 kérdése foglalkozik többek közt a rezsitámogatással, a kamatstoppal, az extraprofitadóval, a migrációval és az ukrajnai háborúval. A 11. pontja a magyar politika külföldi pénzügyi befolyására vonatkozik. A szuverenitásvédelmi törvényjavaslatnak – mely szerint felállhat a szuverenitási hivatal, ami nem példa nélküli nemzetközi kitekintésben – a héten volt az általános vitája az Országgyűlésben, decemberben szavazhatnak róla a honatyák. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában