Forgalomkorlátozás az időjárás miatt

2023.11.30. 10:24

Kamionzár lehet a Bakonyban, hogy a személyautósok ne kerüljenek dugóba

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a megelőző síkosságmentesítési munkáknak köszönhetően egyelőre még nincs fennakadás az országos közutakon, ugyanakkor a szakemberek már most arra hívják fel a teherautóval közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Például Veszprém vármegyében a 82-es és a 83-as főúton.

Rimányi Zita

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdától csütörtök reggelig országosan közel 5000 tonna útszóró sót és mintegy 300 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki a kezelésébe tartozó utakra, főleg megelőző síkosságmentesítés céljából. Az ónos esővel és intenzív havazással érintett területeken a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes humán erőforrással és gépi állománnyal az utakon dolgoznak. A folyamatos és ütemezett munkavégzés mellett főleg az ónos esővel érintett területeken időszakosan lehetnek téliesebb útviszonyok. A személyautósoktól azt kérik a szakemberek, hogy hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, és csak akkor, ha halaszthatatlan dolguk van.

A teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedőknek fel kell készülnie arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon – például Veszprém vármegyében a 82-es és a 83-as főúton, Nógrádban a 2-es főúton vagy Pest vármegyében Tinnye környékén – időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák. 

A korábbi évek tapasztalatai alapján vannak olyan térségek, ahol ónos eső vagy intenzív havazás esetén a teherautók nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, az esetleges balesetek miatt pedig nagyobb torlódások alakulhatnak ki és ilyenkor a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő munkagépei is. Arra is felhívják a szakemberek a teherautósofőrök figyelmét, hogy a környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában