Elismerés

2023.11.14. 20:00

Magyartanár díjat kapott a pápai pedagógus

A Petőfi Kulturális Ügynökség által alapított Magyartanár díjat vehette át a pápai Türr István Gimnázium pedagógusa, Hauber Károly. Az elismerést Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója és Balázs Géza, a díj kuratóriumi elnöke adta át.

Haraszti Gábor

Az elsők között díjazták a pápai pedagógust

Forrás: Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének kezdeményezésére 2023-ban alapított díjat első alkalommal három magyartanár kapta meg kiemelkedő tudományos, ismeretterjesztő és közösségi tevékenységéért. A Nemzeti Színházban a magyar nyelv napja alkalmából rendezett ünnepségen a rangos elismerést Széplaki Erzsébet és Adamikné Jászó Anna mellett Hauber Károly vehette át.

– Hauber Károly magyar és német szakos tanár a pápai Türr István Gimnáziumban. Középiskolai tanári munkája mellett könyvekkel és 2018 óta honlapján irodalomtörténeti, érettségire felkészítő multimediális tananyagokkal segíti a magyartanárokat. Több könyve jelent meg, Az olvasás öröme című kötetében az irodalomról szóló esszéket adott ki. Hauber tanár úr megkapta az Eötvös József-díjat és 2023-ban Pápa város díszoklevelét is. Példamutató tanári, közösségi munkája miatt javasolta a jelölőbizottság a Magyartanár díjra – olvasható a műhely méltatásában.

A díjazott lapunknak azt mondta, a többi pedagógust és a diákokat segítő digitális és papíralapú munkájáért kapta a díjat. Jó példa erre A verselemzés iskolája című könyve, melyből az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárképző karán tanítanak. 

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének kezdeményezésére 2023-ban alapított díjat első alkalommal három magyartanár kapta meg 
Forrás: Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda 

– Meglepett és természetesen örültem a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye által kezdeményezett díjnak, velük egyébként régóta kapcsolatban vagyok, hiszen az általuk szervezett sátoraljaújhelyi Élő magyaróra táborban három alkalommal is tartottam előadást. Az elismerés kapcsán Arany János jutott eszembe: „Kik hiúnak és kevélynek – Tudom, boldognak is vélnek: S boldogságot Irígy nélkül még ki látott?" Én nem azért dolgozom, hogy elismeréseket kapjak, hanem azért, hogy a magyar irodalom tanítását segítsem, hiszen ez az a tantárgy, ahol a leginkább megismerhetjük az életet. A szépirodalmi művek segítségével élményszerűen tapasztalhatjuk meg a világot, megsokszorozhatjuk önmagunkat – fogalmazott a díjazott.

Hauber Károly hozzátette, egyetemistaként és fiatal tanárként a klasszikus modernség irodalma érdekelte a legjobban, főként a 19. század második fele és a Nyugat első nemzedéke. De már régóta nincsenek kitüntetett korszakai, minden nagy alkotó és mű magához tudja bilincselni.

– A magyar irodalomból azért kiemelném Arany Jánost, Adyt, Kosztolányit, Babitsot, József Attilát, Szabó Lőrincet, Kányádi Sándort és Oravecz Imrét, akik mélyen megérintettek, s ez az élmény a tanítás során újra és újra előjön – jegyezte meg a Türr tanára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában