Fejlesztés

2023.11.25. 18:00

Megvalósult az észak-balatoni hulladékprojekt – de még nem teljes egészében

Lezárult az észak-balatoni térség hulladékgazdálkodási rendszerének több mint három és fél milliárd forintból megvalósított fejlesztése. Három projektelemet felülvizsgálat céljából felfüggesztettek, ezért azok nem készülhettek el határidőre, de az érintett társulás igényt tart beszerzésükre. A részletekről zárórendezvényen szóltak a városháza B épületében november 23-án.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

Az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás célja a projekt kapcsán a korábbi rendszer továbbfejlesztése, költséghatékonyság-növelés, kapacitásbővítés volt. A Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése az észak-balatoni közszolgáltatási területen, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, -szállítási és előkezelő rendszerre nevű projekt zárása kapcsán Bázsa Botond, a társulás elnöke és Farkas László projektvezető beszámolt a megvalósult technológiai korszerűsítésekről, a hiányzó kapacitások kiépítéséről. Elmondták, egyes gyűjtőkörzetekben megépültek a hulladékudvarok, két válogatóüzemben az elkülönítve gyűjtött, előkezelt hulladék báláinak tárolására alkalmas kapacitás, az üveghulladék átrakására alkalmas manipulációs tér. A balatonfüredi komposztálótelepen kiépítették a manipulációs és tárolóteret, a veszprémi kézi válogató technológiáját pedig gépesített rendszerrel korszerűsítették. További járműveket szereztek be az elkülönítetten gyűjtött hulladék szállításához.

Fotó: Fülöp Ildikó

A konténerek, gyűjtőedények, egyes munkagépek és a királyszentistváni telepre tervezett fejlesztések beszerzéseit viszont kormányhatározat alapján, felülvizsgálat céljából felfüggesztették, ez alól a társulás nem kapott feloldást, ezért a teljesítési határidőre nem valósultak meg – hangzott el –, ezért jelezték az irányító hatóság felé, hogy a fenntarthatóság érdekében, akár más támogatási konstrukcióban, igényt tartanak az elmaradt elemekre.

Bázsa Botond az eredményekről szólva elmondta, a rendszer több lépcsőben épült ki, az elmúlt hat évben nagyságrendileg három és fél milliárd forint értékben. Ennek részét képezték a meg nem kezdett beruházások, melyeket a kormány az energiaválság és a háború miatt befagyasztott, kezelésükre mielőbb megoldást kell találni. Farkas László hangsúlyozta, a hulladékkezelésben bekövetkezett rendszerszintű változások a projekt eddigi eredményeit nem érintik, a már üzemelő létesítmények a megvalósult fejlesztésekkel működni fognak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában