Megemlékeztek

2023.11.03. 14:00

Több mint ezer mécses égett az ezeréves sólyi templomban

A sólyi templomban és közvetlen környezetében több mint ezer mécsest helyeztek el, ezzel nemcsak halottaikról, de a magyarság több mint ezeréves Kárpát-medencei jelenlétéről is megemlékeztek a résztvevők.

Balogh Dávid

Pompás fényekben ragyogott a történelmi templom

Fotó: Nagy Lajos

A Koppány és István csatájának történelmi emlékhelyévé nyilvánított fogadalmi kápolnában 2009 óta hagyomány, hogy minden évben ezernél is több mécsest gyújtanak a helyi református gyülekezet tagjai és az erre az alkalomra idelátogató vendégek. A mécseseket az ezeréves templomot övező falon, az udvaron, valamint a templomhajóban és a szentélyben helyezték el. A templomot eközben piros-fehér-zöld színben világították meg, ami már távolról is szemet gyönyörködtető látvány volt. 

A résztvevők történelmi előadást hallhattak a templomban Bikádi László Károly lelkésztől, majd ezt követően az Ismerős Arcoktól a Nélküled című dalt hallgatták meg az egybegyűltek. 

– Lehetőséget szerettünk volna teremteni arra, hogy több mint ezer év minden magyarjáért gyújtsunk egy gyertyát. Aminek külön örülök, hogy ezzel a külvilágra is hatást gyakorolunk, hiszen egyre több közösség is rendez hasonló megemlékezést. Hetekkel korábban már sokan kérdezték tőlem, hogy lesz ezer mécses? Először még mi sem tudtuk, hogyan kivitelezzük ezt a megújult templomnál, de létrehoztuk, és sok ember látogatott ki – nyilatkozott lapunknak Bikádi László Károly lelkész.

A településen most álló templom elődjét a legenda szerint Szent István emeltette fogadalomból. Az ok a Koppány elleni 997-es ütközet, amikor a kísérete itt, Sólyban őrizte a fiatal Vajk herceget, amíg a csata dúlt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában