Szuperintenzív gasztrokaland

2023.11.15. 14:00

Tömörítve, redukáltan, mégis tartalmasan a tányéron +fotók

A Veszprémi Középiskolai Kollégium és a Kollégium Alapítvány kollégiumi Íz-faktor projektjének Beszélgetések a konyhában című rendezvénysorozatán jártunk november 14-én a kollégium látványkonyháján, ahol Jahni László, a Kistücsök Étterem séfje tartott bemutatót.

Benkő Péter

A füstérzékelőnek is volt véleménye

Fotó: Fülöp Ildikó

A rendezvényre elsősorban a vendéglátás területén tanuló diákokat, tanáraikat hívták meg. A séf ismertette a steakkészítés fortélyait az előkészítéstől az ízesítésen át a tálalásig. A tanulók közvetlen közelről szerezhettek ismereteket a mestertől, aki kiváló steakalapanyagot hozott, a marha combja és lágyékizma közötti húsrészt. Mint mondta, ez azért jó, mert nem tömör, inkább egy ernyedt izomcsoport, a franciáknál például igen kedvelt, ami nem véletlen, könnyű és jó vele dolgozni. Jahni László ismertette a húsrész tulajdonságait, bemutatta az elkészítés technológiai fázisait, a sütés-fűszerezés folyamatát, majd elősütötte, pihentette és feltálalta a fogást. Mint mondta, a trend ma az, hogy kevesebb ételadagot teszünk a tányérra, ebbe az irányba mozdult el a gasztronómia, viszont ez a kevesebb mennyiség redukált, mintegy tömörített, azaz épp olyan tartalmas, mint a hagyományos módon elkészített és feltálalt fogások. A tanulók látványosan sajátították el a marhahúskészítés fortélyait, minden lépését, és megismerkedtek az ízesítéssel. Előbb kérdésekkel, később tevékenyen is bekapcsolódtak az eseményekbe. 

Az este folyamán a séf pillanatok alatt olyan intenzív szakmai élményt varázsolt a fiatalok elé, hogy ezt még a kollégium füstérzékelője sem bírta sokáig szó nélkül, (füst)érzéseinek nyomban hangot adott. Nyilván tudtunk róla, nem tűz ütött ki, csupán készültek a finom marhasteakek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában