Civil kezdeményezés

2023.12.04. 16:00

A hős pápateszéri huszár hadnagyra emlékeztek

Civil kezdeményezésre Pápateszér Község Önkormányzata és a Magyar Honvédség támogatásával ünnepélyes keretek között avatták fel Marjay Tamás huszár hadnagy emléktábláját. Az éppen száz éve született hős 1945 januárjában a Vértesben dúló ádáz harcok során írta be nevét a magyar hadtörténelem arany oldalaira.

Haraszti Gábor

Gránittábla őrzi a hős huszár emlékét Fotó: Haraszti Gábor

Marjay Tamás a Vértes hegység visszafoglalásáért vívott harcokban szakasza élén áttörte az ellenség védelmi övét. Az ellentámadás során a Kotló-hegyen két napon át étlen-szomjan, dermesztő hidegben rendületlenül kitartott szakaszával, a gyűrűből való kitörési közben szilánkos combcsontlövéssel megsebesült, ilyen állapotban öt napon át elgyengülten, hófúvásban kúszott az orosz védőállásokon át, amíg saját csapataihoz visszatért. A fagyás következményeként összes ujjpercét és mindkét lábát térd alatt amputálni kellett. Marjay Tamás egyike annak a 23 hősnek, akik megkapták a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet a második világháborúban. A tiszteletére rendezett ünnepségen a megjelenteket elsőként Völfinger Béla polgármester köszöntötte, aki azt mondta, hálával és büszkeséggel telve tisztelegnek a településen élt és a pápateszéri temetőben nyugodalmat lelt huszár hadnagy márványtáblája előtt.

Maruzs Roland alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese köszöntőjében kiemelte, a hadnagy a hős lelkű, mindenáron győzni akaró, meg nem alkuvó magyar honvéd huszártiszt példáját testesítette meg.

Az avatáson jelen volt Lehner Judit, Marjay Tamás fogadott lánya, aki hálás volt azért, hogy nevelőapja emléke és hőstettei nem merülnek feledésbe.

– Nagy örömmel tölt el és óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy ebben a mai, morálisan kiüresedett világban még vannak olyan nemes lelkű emberek, akikből nem halt ki az erkölcs, a becsület, a hazaszeretet és a hagyománytisztelet, akik a nevelőapámhoz hasonló hősök emlékét önzetlenül fenntartják az utókor számára.

Az emléktábla elkészítését Huszár András amatőr történelemkutató kezdeményezte, aki Kratochvil Károly altábornagy szavait idézte.

– Erős, hatalmas marad az a nemzet, amelyik a múlt nagy eseményeit, katonai erényeit, embereit megörökíti, kegyelettel ápolja és ezen emlékeken nevelődik.

A rendezvényen részt vett és koszorút helyezett el Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Magasy Zsolt ezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoka. Az eseményen a díszőrséget a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér katonái és a Pápai Huszár Egyesület hagyományőrzői biztosították. A rendezvényen jelen volt a veszprémi Magyar Honvédség Légierő Zenekara. A Pápateszéri Értéktár Bizottság Marjay Tamás huszár hadnagy életművét, katonai pályáját felvette a települési értéktárba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában