Fórum

2023.12.01. 19:34

A vadkárok miatt feszültebbé válhatnak az egyeztetések földhasználók és a vadászatra jogosultak között

A vadászat társadalmi elfogadottságának növelésére régóta törekszik a szakma, de még nem járt átütő eredménnyel, e téren erőteljesebb kommunikáció szükséges – hangzott el a Veszprém Vármegyei Vadászati Fórumon, amit az alsóperei vadászházban tartottak meg.

Rimányi Zita

Takács Szabolcs fontos feladatnak érzi a vadászat társadalmi elfogadottságának növelését

Fotó: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal / Facebook

– Veszprém vármegye az ország egyik leglátogatottabb térsége. Négy történelmi borvidéke van, természeti szépségek találkozási pontja és hazánk erdőben egyik leggazdagabb térsége, tehát az erdő- és vadgazdálkodókra itt nagyobb felelősség hárul – szögezte le előadása elején Takács Szabolcs, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja. 

Ezúttal az OVT elmúlt időszakban végzett munkájáról, az elért eredményekről és a jövőbeni feladatokról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy 63 vadásztársaság működik Veszprém vármegye vadászterületein, mintegy tíz százalékuk állami erődgazdasághoz tartozik. Az elnök szavai szerint közös felelősségük a minőségi vadállomány megtartása, úgy, hogy az a területek vadeltartó képességével összhangban legyen. Kilövési terveik végrehajtását ellenőrzik, e téren és más esetekben is az együttműködésre törekszik velük a kormányhivatal, mint vadászati hatóság.  

Takács Szabolcs fontos feladatnak érzi a vadászat társadalmi elfogadottságának növelését. Régóta létezik erre vonatkozó törekvés, de még nem járt szerinte átütő eredménnyel, ezért e téren erőteljesebb kommunikációt tart szükségesnek. Például a turizmuson és a gasztronómián keresztül lehet e téren előre lépni, különböző rendezvények során. Hisz a vadhús minőségi alapanyag, a legfenntarthatóbb húsfogyasztást teszi lehetővé.

A vadászattal kapcsolatos jogszabályok Takács Szabolcs szavai szerint az érintettekkel folytatott eszmecsere nyomán módosultak. Változtak például a vadászati idények, engedélyezték a hangtompító használatát, a vaddisznók, a szőrmés kártevők kilövése során éjjellátó vagy hőkamerás optikával felszerelt távcsövek bevetését.

Az elnök nem titkolta, hogy a földhasználók és a vadászatra jogosultak között a vadkárok miatt feszültebbé válhatnak az egyeztetések. Magyarázata alapján ugyanis előbbiek helyzete nehezebbé válhat a csökkenő terméseredmények, az értékesítési gondok miatt. Úgy véli, a jogszabályi környezet felülvizsgálatára is szükség lehet, olyan forma elfogadására, amit mindkét fél be tud tartani. Meggyőződése, hogy hasonló érdekképviseletre van szükségük a vadgazdálkodóknak, mint az agrárkamarához tartozó földművelőknek, és az elnök azon lesz, hogy azt megteremtsék.

A vadászfórumot, azaz a térség szakmai évzáró rendezvényét az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Vármegyei Területi Szervezete és elnöke, Pap Gyula szervezte meg, munkáját megköszönte ismertetője végén a főispán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában