Modern külső és belső

2023.12.01. 17:25

Megújult a pápai tűzoltólaktanya

240 millió forintos energetikai beruházás keretében kívül-belül megújult a pápai tűzoltólaktanya. A felújítás során egyebek mellett cserélték a tetőszerkezet és a homlokzatok hőszigetelését, a külső nyílászárókat, a napelemes rendszer kialakítása is megtörtént, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert.

Haraszti Gábor

Sölch Gellért Boldizsár, Kovács Zoltán, Kecskeméti Dániel és Áldozó Tamás vágta át a nemzeti színű szalagot

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

A beruházás a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Katasztrófavédelmi ingatlanok épületenergetikai beruházásai elnevezésű projektjének keretében valósult meg. 

Az ünnepélyes átadási ceremónián jelen volt Sölch Gellért Boldizsár, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Kecskeméti Dániel tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese, Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester is.

Sölch Gellért Boldizsár beszédében megemlékezett a magyar tűzoltás és katasztrófavédelem egykori és jelenlegi hőseiről, majd azt mondta, hogy a megvalósult fejlesztések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a pápai tűzoltóállomány a munkáját modernebb körülmények között végezhesse.

– A magyar kormány folyamatosan újítja meg a tűzoltók állomáshelyeit, a tűzoltólaktanyákat, a pápai projekt is egy olyan országos fejlesztés része, melynek keretében 21 helyen végeztünk el energiahatékonysági felújításokat – fogalmazott az államtitkár. 

– Ez a munka folytatódik, hiszen mindig szükség van arra, hogy új, modernebb eszközökkel szolgálhassák a tűzoltók az élet- és vagyonvédelmet, és hozzájárulhassanak a pápaiak és a Pápa környékiek biztonságához. Kívánom, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen élesben helytállniuk.

A térség országgyűlési képviselője azt mondta, a hatvanéves épületre ráfért már a felújítás.

– A város közösségének több mint 150 éves szervezete a pápai tűzoltóság, ez a hivatás kitartást, fegyelmet, emberséget kíván – mondta Kovács Zoltán. – Az elmúlt esztendőben Pápán és környékén több mint ötszáz esetnél kellett helytállniuk a pápai lánglovagoknak, ideértve a tűzoltást, a közúti és egyéb baleseteket. Az épületen a tetőszigetelés mellett 59 ablakot, nyolc kaput cseréltek ki, és 906 négyzetméteren a külső falak szigetelése is megtörtént, 92 napelemet helyeztek fel, amivel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni. A projekt körülbelül kilenc hónap alatt összesen 240 millió forintból valósult meg – tájékoztatott a képviselő.

A beszédeket követően Kecskeméti Dániel emléklapot adott át Kovács Ottónak, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet. Az ünnepség a nemzeti színű szalag átvágásával és a felújított épület megtekintésével ért véget. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában