Ünnep

2023.12.03. 07:00

Az Úr eljövetele

Advent kezdődik, karácsony előkészületi időszaka. Adventus Domini, az Úr eljövetele. Minden rá mutat, a születő kisgyermekre, a felkelő napra, a világ világosságára, a hozzánk alászálló mennyei királyra. Ezért szólnak az igék: „Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas” (Zak 9,9), „Mondjátok meg Sion leányának: Íme, királyod jön hozzád, aki alázatos, és szamárháton ül, igavonó állat csikóján” (Mt 21,5). A keresztény kultúrkörben a bűnbánat és várakozás jellemzi ezt az időszakot, amiben ott van már a karácsonyi öröm.

Balla Emőke

Karácsonyra készülünk

Forrás: Illusztráció/Pixabay

Advent üzenete, hogy jön az Úr. Isten cselekszik, nem a mi erőfeszítésünk a döntő, nem mi megyünk hozzá. Ő jön, ő zörget, ott áll az ajtó előtt, és várja, hogy megnyissuk neki. Nem mi keressük, hanem ő keres minket, nem mi találjuk meg, hanem ő talál meg minket. Tőle van a hitünk is, nem magunktól.

Idén nagyon rövid az advent időszaka, hiszen a negyedik adventi vasárnap egybeesik december 24-e, szenteste napjával. Három hét marad készülődni, várakozni, elcsendesedni. Nagy szükségünk volna a csendre, az Isten igéjére figyelésre, imádságra, mégis ez az év leghangosabb, legsietősebb ideje. Rohanunk beszerezni az ajándékokat, a fenyőfát, szaloncukrot, az ünnepi vacsora és ebédek hozzávalóit, tolongunk az áruházakban, üzletekben, piacon. A munkahelyeken év végi zárások, értekezletek, újabb feladatok és tervek a következő évre, a gyerekeknek műsorok az iskolában, zeneiskolai fellépések, próbák, civil szervezetek programjai, közös karácsonyfa-díszítések, koncertek, könyvbemutatók. Ebben a kapkodásban kellene megteremteni a várakozás örömét, megtalálni szívünk békességét.

Kívánom mindenkinek, hogy tudja ezt megtenni, csendben, békével készüljön karácsony ünnepére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában