Természetvédelem

2023.12.08. 19:09

Beruházások a környezet megóvásáért Úrkúton

A polgármesteri hivatalban zajlott december 8-án a Földtani örökségünk védelme és bemutatása a Bakony–Balaton Geoparkban című projekt záró rendezvénye.

Tisler Anna

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a legeredményesebbek dolgoztak  a KEHOP programon belül

Fotó: Gyarmati László / Napló

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a legeredményesebbek dolgoztak  a KEHOP programon belül. Természetvédelmi fejlesztésekre több mint 39 milliárd forintot fordítottak, amelyből 101  projekt valósult meg, 180 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. 

A projektben 100 ezer hektár területet vállaltak, de végül 180 ezer hektárra jutott a forrásból. A legnagyobb rész az élőhely-rekonstrukció volt, azon belül a vizes élőhelyek, amelyek a természet legsérülékenyebb részei. A terület nem egybefüggő, állandó beavatkozást igényel. Nagy része gyep, amelyen állattartás folyik, annak feltételeit folyamatosan biztosítani kell. 

A nemzetipark-igazgatóság 1997-ben vásárolta meg az utolsó gulyát, így mentették meg a bivalyállományt. A természeti értékek bemutatása is fontos feladat, fokozott a társadalmi érdeklődés. Az ökoturisztika jelentős, 1,6 millió látogatót regisztráltak, amelynek harmada a barlangokat kereste fel. Magyarország két, az UNESCO által elismert geoparkkal rendelkezik, a harmadik pedig alakul. A KEHOP program befejeződött, tavasszal indul a KEHOP plusz, amelynak segítségével folytatódik a természeti értékeket megóvó tevékenység. 

Bende Zsolt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója hozzátette, a nagyközönség számára készültek a beruházások, azért, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a természetet. A kéktúra útvonala is itt halad át, amelyen tízezrek mennek végig. A programban elkészült 46 ismeretterjesztő tábla, és hangsúlyt helyeztek arra, hogy időtálló anyagokat használjanak a beruházásoknál. 

Korbély Barnabás, a geopark csoportvezetője, projektmenedzser szólt a megújult helyszínekről. Ezek egyik állomása az úrkúti őskarszt, amelyet a résztvevők felkerestek.

Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere
Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere
Fotó: Gyarmati László/Napló

Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy kiváló az együttműködés a geopark munkatársai és a település között, a jelzéseket, észrevételeiket figyelembe veszik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában