Legendás sportoló volt

2023.12.18. 19:11

Csik Ferenc olimpiai bajnok úszóra emlékeztek

Az 1936-os berlini olimpia aranyérmes úszója, a 110 éve született Csik Ferenc tiszteletére tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést az elmúlt héten a Várpalotai Tanuszodánál található emlékműnél a Városszépítő és -védő Egyesület, valamint a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör.

Szabó Péter Dániel

Poór Gyula, Juhosné Vavró Zsuzsanna és Petrovics László helyez el koszorút az emlékműnél

Fotó: Szabó Péter Dániel

Korábban a két várpalotai civil szervezet szorgalmazta, hogy az uszodánál egy emlékhely szülessen a neves sportoló tiszteletére, aki az 1936-os olimpiára részben a jelenlegi modern uszoda elődjében készült fel. Csik Ferenc 110 évvel ezelőtt Kaposváron született. Számos sikert tudhat maga mögött, hiszen országos és Európa-csúcsokat úszott, tizennyolcszoros magyar, kétszeres Európa- és olimpiai bajnok.

Két legenda ismert Csik Ferencről. Az egyik történet szerint egy korosabb férfi említette neki a Balaton átúszásakor, hogy biztosan bajnok lesz egyszer. Egy másik történet szerint egy 1930-ban megtartott keszthelyi válogatón a Magyar Úszó Szövetség egyik tagja kijelentette, hogy soha nem lesz belőle úszó. Ha az utóbbi igaz, jelentősen rácáfolt a későbbi olimpiai bajnok.

A Csik Ferencet ábrázoló emlékmű Turi Török Tibor szobrászművész alkotása, melyet tavaly avattak fel az uszoda bejáratánál. A megemlékezésen Juhosné Vavró Zsuzsanna, a Városszépítő és -védő Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Németh Tibor, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör vezetőségi tagja ismertette a neves sportoló életútját.

Elmondta, a berlini olimpia 100 méteres gyorsúszás számának aranyérmese Budapesten, a BEAC-ban kezdett úszni. Edzői Bárány István, majd Vértesy József voltak. Utóbbi volt az, aki rávette, hogy a mellúszásról nyergeljen át gyorsúszásra.

Csik Ferenc az olimpiai siker után néhány évig úszott még, majd orvosként helyezkedett el. A második világháborúban is katonaorvosként szolgált. 1945-ben Sopronban, néhány nappal a világháború vége előtt hivatásának teljesítése közben egy bombatámadás során vesztette életét, mondta el Németh Tibor. 

A megemlékezés zárásaként a civil szervezetek képviselői koszorúkat és mécsest helyeztek el Csik Ferenc domborművének talapzatánál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában