Néma nőtüntetés

2023.12.10. 11:30

Csöndes forradalommal kiáltottak a világ felé a bátor veszprémi nők

Az 1956. december 6-i veszprémi néma nőtüntetésre emlékeztek a Szabadság téren elhelyezett emléktáblánál december 8-án, felidézve a bátor veszprémi nők, hős asszonyok, anyák, lányok emlékét.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

Rövid irodalmi összeállítással kezdődött a megemlékezés, majd Hegedűs Barbara alpolgármester Bögre Zsuzsanna Asszonysorsok – 56-os élettörténetek című írásából vett idézettel emlékezett az egykori eseményekre. Majd elmondta, 1956. október 23-án új fejezet kezdődött Veszprém történelmében. A fővárosi és más vidéki megmozdulásokhoz hasonlóan itt is hallatták hangjukat a változás zászlaja alatt tömörülő egyetemisták, akikhez csatlakoztak azok, akik fontosnak érezték országunk függetlenségének, szuverenitásának visszaszerzését. Kezdetét vette a forradalom és szabadságharc fontos fejezete, mely során számos tüntetés, majd kemény, fegyveres ellenállás bontakozott ki. 

– Bár 1956. november 4-én a szovjet lánctalpak eltaposták függetlenségünket, nemzeti önállóságunkat, a veszprémiek lelkében tovább élt a szabadság szelleme. December 4-én, a budapesti Hősök terén asszonyok-lányok ezrei emlékeztek a szovjet csapatok novemberi bevonulására. Virággal, fekete zászlókkal gyülekeztek az orosz katonák és tankok gyűrűjében, majd a névtelen hősök sírjához vonultak emelt fővel, némán, békében. Veszprémben két nappal később zajlott hasonló néma tüntetés, asszonyok és lányok csendben vonultak virággal kezükben az elesett hősökre, hiányzó szeretteikre emlékezve, tiltakozva a kommunista rezsim véres megtorlása ellen. Emlékezünk a gyermeküket sirató anyákra, özvegyekre, szüleiket gyászoló árvákra – mondta el Hegedűs Barbara, majd arról beszélt, a néma nőtüntetés tagjai megmutatták, hogy a legerősebbek a béke hangjai. Emlékezetünkben örökké élnek mindazok, akik egy új, szabad, független Magyarországért áldozták életüket, nem törődve a megszállók túlerejével, csöndes forradalmukkal a világ felé kiáltva békéért, megnyugvásért, igazságért.

A megemlékező beszédet koszorúzás követte. Az emléktáblánál a Fidesz és a Fidelitas veszprémi csoportja, az önkormányzat, az 56-osok Szövetsége, a Munkástanácsok, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a KDNP veszprémi szervezete, a Lovassy és volt Piarista Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre Egyesület, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Városi Nyilvánosságért Alapítvány rótta le kegyeletét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában