Pályázati lehetőségek is felmerültek

2023.12.01. 13:00

Döntés adómentességről, beszerzésről, felújításról

Nemrég tartotta novemberi ülését a község önkormányzatának képviselő-testülete. A legfontosabb tárgyalt témákról tájékoztatta lapunkat Osváth Örs polgármester.

Benkő Péter

A Vidékfejlesztési Program támogatásából cserépfedést kap a közparki kemence és a mögötte lévő kiülő

Forrás: önkormányzat

Az elöljáró elmondta, újabb pályázatot nyertek a Vidékfejlesztési Programban. Több mint három és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a kemence és a mögötte lévő kiülő cseréppel való fedésére. A testület egyhangúlag megszavazott 980 ezer forintot az építésengedélyezési tervének elkészítésére, a főépítészi hozzájárulás megkérésére, a kapcsolódó statikai és geodéziai tervek elkészítésére.

A Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán nyolcvanszázalékos támogatási intenzitás mellett mintegy 22,5 millió forintot nyertek közterületek karbantartását szolgáló elektromos járművek beszerzésére. A megvalósítási időszakban jobb áron sikerült a járműveket beszerezni mint amivel a pályázatban számoltak, így a tartalékkal együtt több mint 4,5 millió forint maradvány keletkezett, amit egy elektromos rakodógép beszerzésére kívánnak fordítani. Megszavazták, hogy mindössze 365 ezer forint saját forrás biztosítása mellett beszerezzenek egy 2170 kilogramm önsúlyú, hatszáz kilogramm emelési kapacitású, negyvennyolc voltos akkumulátorral rendelkező összkerékhajtású törzscsuklós rakodógépet, kétszázhatvan literes alapkanállal.

Megjelent egy új pályázati lehetőség is, ennek keretében egyebek mellett önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére lehet pályázni ötvenmillió forint összegben. Egyetértettek abban, hogy a művelődési ház felújítása lenne a legsürgetőbb, és megszavazták, hogy a pályázati dokumentációt előkészítsék a csapadékvíz elvezetésére, elektromos rendszer felújítására, mennyezetszigetelésre, esetleges további elemekre, amennyiben belefér a keretbe.

Módosították a kommunális adórendeletet úgy, hogy az adómentesség körének bővítése mellett határoztak, amit a településen élők nyugdíjának változása, valamint az árak növekedése tesz indokolttá. A vetítési alap nem változott, ezért a százalék mértékét emelik a hetven év feletti egyedülállók esetében négyszázról ötszázra, házaspárok esetében pedig háromszázról négyszázra, az egy főre jutó átlagjövedelmet alapul véve. A testület egyhangúlag megszavazta a helyi választási bizottságba javasolt tagokat a 2024-es önkormányzati választásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában