Verseny

2023.12.07. 19:53

Érts hozzá! – ezek a diákok már értik az agrárszakmák rejtélyeit (galériával)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Vármegyei Igazgatósága a pályaorientáció, az agrárium jobb megismertetése céljából agrárszakmai vetélkedőt rendezett harmadik alkalommal. Az idei második fordulóba bejutott általános iskolák csapatai közül választották ki a legügyesebbet a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában december 7-én.

Benkő Péter

A verseny célja, hogy a 10-14 éves korú diákok közelebbről megismerkedjenek az agráriummal

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A verseny célja, hogy a 10-14 éves korú diákok közelebbről megismerkedjenek az agráriummal, akár eljutva odáig, hogy jövőjüket agrárszakemberként képzelik el. Az e célból rendezett vetélkedő egy kétfordulós csapatverseny volt. Az első fordulóban diákokból alakult kétfős csapatok választottak ki egy szakmát, amiről pályamunkát készítettek és eljuttatták a zsűrinek. Idén a vármegye három iskolájának hat csapata jelentkezett, a három legjobb került a második fordulóba. Ők először egy kétperces előadásban prezentálták az elkészített pályamunkát, megismertetve az adott szakmát, majd előre összekészített anyagokból megadott idő alatt egy, az agráriumhoz kapcsolódó működő modellt készítettek el.

A házigazda iskola igazgatója, Horváth Szilárd köszöntötte a felkészítő tanárokat, a versenyzőket és a zsűritagokat, s elmondta, örömmel biztosítanak helyet a verseny színvonalas lebonyolításához. Hontai-Cziréki Mariann, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese szólt róla, hogy minden olyan lehetőséget támogatnak, mely a technika tantárgy kapcsán az agráriumnak is helyet ad, ez a rendezvény kiváló ilyen alkalom.

A versenyen az állattenyésztő, a növénytermesztő és a szőlész-borász szakmákat mutatták be a diákok. A veszprémi Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói Röfi életút címmel a házi és a nagyüzemi sertéstartást vetették össze, jól kiemelve a különbségeket. A Deákosok a szőlőtermesztés történetétől a kártevők ismertetésén át korunk szőlőművelési technológiáit ismertették. Hóakadály miatt a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola Jásdi Tagintézményéből videón küldte be előadását a csapat, filmjükön példákat hozva a való életből a növénytermesztés témaköréből.

A verseny második fordulójában elkészített munkadarabok alapján a zsűri az első helyezést a Gyulaffy László, a másodikat a Deák Ferenc, a harmadikat pedig a Vámbéry Ármin iskola jásdi csapatának ítélte oda. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában