Ünnep Pápán

2023.12.04. 17:30

Gyertyafényes advent az Esterházy-kastély udvarán

Betlehemáldással és ünnepi gyertyagyújtással megkezdődött a négy héten át tartó rendezvénysorozat az Esterházy-kastély udvarán. A város adventi koszorújának első gyertyáját Mail József apát-plébános gyújtotta meg.

Haraszti Gábor

A bűnbánat gyertyáját gyújtotta meg az apát Fotó: Haraszti Gábor

Gyertyagyújtással, színpadi műsorokkal, karácsonyi forró italokkal és kézműves termékekkel hangolódhattak mindazok a közelgő ünnepre, akik ellátogattak a kastély udvarára. Szinte teljesen megtelt érdeklődőkkel a kastélyudvar, ahol Mail József azt mondta, ősi hagyomány, hogy karácsony előtt négy vasárnappal megkezdjük a készülődést.

– Ezt a négy vasárnapot jelenti a négy gyertya ezen a csodálatos koszorún, mely a visszatérő pontjaival az örök életet jelenti. Az örökkévalóságra utal a fenyőág is, mely nem hullatja le télen sem leveleit.

Az adventi koszorún három lila és egy rózsaszínű gyertya van. Az első és a második adventi vasárnapon lila gyertyát, a harmadik vasárnapon, az öröm vasárnapján rózsaszínű, a negyedik vasárnapon ismét lila gyertyát gyújtunk. A lila a bűnbánat színe, a rózsaszín az örömé. Az ünnepségen fellépett a Szent István Vértanú Plébániatemplom kórusa és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola énekkarai, majd a Betlehemi fényes csillag szívemben ragyog című ünnepi műsor keretében színpadra állt a Weöres Sándor Általános Iskola, a Pápai Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Köre, Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye Dáka Szociális Csoportja, az Ugodi Viola Nova Dalkör valamint a Pápai Musical Stúdió.

A Gyertyafényes advent programjai december 8-án a Kossuth utcai színpadnál folytatódnak, december 10-én a második gyertyát pedig Miklós Csongor lelkész gyakornok gyújtja meg, melyet követően ismét színes színpadi programok várják az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában