Áldás

2023.12.05. 19:00

Idén is megújult egy kereszt Szigligeten

Az idei évben is megújult egy kereszt Szigligeten, amelyet szombaton áldottak meg a Badacsonytördemicről Szigligetre vezető út és a kerékpárút kereszteződésénél.

Szijártó János

A szigligeti helyi összefogás ereje az idén is megmutatkozott, erre az adventre megújítottak egy régi keresztet Fotó: Szijártó János

A helyszínen megjelent érdeklődőket Demeter Éva, a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör elnöke köszöntötte, majd elmondta, hogy egyesületük hat évvel ezelőtt határozott a szigligeti keresztek feltérképezéséről, amelyhez Bodor István kőszobrász, restaurátor segítségét kérték. Már akkor kiderült számukra, hogy itt, a Badacsonytördemicről Szigligetre vezető út mentén is állt egy kereszt, amelynek pótlására az idei esztendőben nyílt lehetőségük. Mint elhangzott, az úgynevezett Patacsi keresztet a szigligeti Jánkó János állíttatta, 1900-ban, amit az év szeptemberében áldottak meg. A feszület aztán az idők során tönkrement, néhány megmaradt darabját a mostaniba építették be. A lelkes önkéntesek munkáját a település nevében Balassa Dániel polgármester köszönte meg, majd Bedy Imre plébános mondott áldást és közös imádságra kérte a megjelenteket.

Fotó: Szijártó János

Az önkormányzat, a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör és az egyház összefogásának köszönhetően tavalyelőtt az úgynevezett a Baricz-keresztet újították meg, a tavalyi adventre pedig a templom melletti kereszt szépült meg, Demeter Éva, a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör elnöke mindig aktív és közösségépítő tevékenységének köszönhetően. A Patacsi kereszt megáldása után a résztvevők átvonulnak a település Főterére, ahol meggyújtják az első adventi gyertyát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában