Izgalmas utazás három idősíkon

2023.12.11. 07:00

Ismerd meg a Térképvándort s városod múltját!

Nemrég beszámoltunk róla, hogy megtartotta a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára a Veszprémi Térképvándor nevű mobilapplikáció projektjének zárását. Számos dologról szót ejtettünk, de ideje, hogy megnézzük, mit is ad az applikáció a gyakorlati használat során, s egyáltalán, hogyan és mire való.

Benkő Péter

Boross István több rendezvényen bemutatta a közönségnek az applikációt Fotó: Benkő Péter

Nagyon érdekes, úgynevezett időgépes gondolkodást vázolt Boross István, az intézmény igazgatója, amikor utalt rá, Európa több városa létrehozta már hasonló projektjét, emiatt döntöttek úgy, hogy belevágnak. Igen komoly adatbázis kapcsolódik a veszprémi utcák és házak történetéhez, a források feldolgozása mögött rengeteg munka áll, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta az elképzelést.

A Térképvándor lényege tehát, hogy három időmetszetben, 1857-ből, 1927-ből és 1947-ből vett térképek alapján hiteles adatokkal ábrázolja a város múltját, növekedését, átalakulását. Utcáról utcára tartalmazza a házjegyzékeket, a házak tulajdonosait, és fontosak azok a fotók, melyek hiteles képet adnak a múltból. Mindez, valamint a tervrajzok digitalizálása a levéltár gyűjteménye, adatbázisa alapján készült el. Ezzel párhuzamosan komoly informatikai fejlesztést kívánt az applikáció elkészítése, de ez jól illeszkedik a levéltár hosszabb távú koncepciójába.

Így néz ki a Térképvándor, használata könnyen elsajátítható Fotó: Benkő Péter

Az igazgató bemutatta a Térképvándor gyakorlati használatát, amikor adott házra rákeresve mindhárom idősíkból találunk információkat, fotókat, melyeket könnyen összevethetünk, átúsztathatunk egyikből a másikba. Így válnak láthatóvá a változások. Az applikáció használata könnyen elsajátítható és izgalmas mindazok számára, akiket érdekel a helytörténet, Veszprém múltja. – Példaként az 1909-ben megnyitott, mai Óvári Ferenc utcát mutatom be, ez egy olyan helye Veszprémnek, melynél az egyes idősíkokat egymásba úsztatva megjelennek az átalakítások, a változások, bontás, építés, izgalmas mindezt együtt, egyszerre látni, de sok más városrészre igaz ez – ismertette a használatot Boross István, majd elmondta, a Térképvándor digitális jellege lehetőséget ad a háttéradatbázis további fejlesztésére, az adatok bővítésére, gazdagítására. Az applikáció használatával korunk technikájával kalandozhatunk a múlt rejtelmeiben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában