Zirci advent

2023.12.03. 12:30

Jókedvűbb a jótékonykodás futva és mókás karácsonyi pulcsiban (képgaléria, videó)

– Nincs B-tervünk, ha hó esik, ha eső, futunk – mondták a szervezők a második zirci karácsonyi mókás pulcsis jótékonysági futás előtt. A tavaly összegyűjtött adományok mennyisége miatt tervezték, hogy idén is meghirdetik, és nem is nagyon gondolhattak arra, hogy ezt nem teszik meg, mivel ezúttal sokan előre érdeklődtek, várták az eseményt.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Videónkon, fotóinkon látszik, hogy melegítettek be a Mikulás-sapkában és karácsonyi pulcsiban, nyakkendőben gyülekezők Zircek. Több volt a résztvevő, mint tavaly, és már a rajt előtt jobban meg is teltek az adományoknak kikészített kosarak tartós élelmiszerekkel, mint a múlt évben. A helyi gimnázium diákjai előre gyűjtöttek, többdoboznyival a helyszínre vittek.

– Mindkét tevékenység nagyra értékelendő, a mozgás és a segítés is. Ilyen formában a jótékonykodás jókedvűvé válhat, a rászorulóknak is előnyös, és azoknak is, akik támogatják őket. Ha így visznek vidámságot a támogatásra szorulók napjaiba, az a mi arcunkra is mosolyt varázsol – mondta el Ottó Péter polgármester a rendezvény megnyitásakor. 

Detre Anita, az egyik szervező is arról beszélt lapunknak, hogy két fontos tevékenységet kapcsol össze kezdeményezésük: a sportolást és a másokra figyelést. Valószínűleg ezért vált be még annál is jobban, mint számítottak rá. A hosszúréti bringakörnél beszélgettünk erről, ami alig több mint egy kilométer hosszú, ezt a távot tehették meg most futva a mókás pulcsiban benevezők. Egyébként többen járnak ide rendszeresen kocogni, kerékpározni, és még többen megtehetik ezt a jövőben olyanok, akik esetleg a karácsony előtti futáson kaptak ehhez kedvet. Szerencsések a zirciek ebből a szempontból, ez a zöldterület egészen közel van a városközponthoz. A jótékony adventi közös futásból pedig jó eséllyel lesz hagyomány.

Egyelőre eddig kétszer szervezte meg ezt az eseményt a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász és az Andante Sport, Oktatási és Kulturális Egyesület. Önkénteseik a rajthelynél felállított sátrukban zsíros kenyeret, teát kínáltak és ide várták az adományokat, amelyeket rászoruló családok között osztanak szét.

A Lezsák családból több generáció tagjai részt vettek a szombati eseményen, Füge kutyával együtt, igaz, csak sétálva tették meg a javasolt távot. Örültek a lehetőségnek, hogy adakozhatnak, és annak is, hogy sokan összejöttek jó hangulatban. Az anyuka szerint jó példáját adták a zirciek annak, hogy kicsivel is lehet segíteni másokon. A gyerekeknek kedvükre való volt a kínált zsíros kenyér. Ők hozták el otthonról adománynak, amit édesanyjuk kiválasztott: lisztet, tésztát, édességet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában