Biztonságos távolságra a várostól

2023.12.04. 20:00

Kétszáz embernek ad majd munkát a lőszergyár Várpalotán

A városban épülő lőszergyárban folyó tevékenységről, a munkalehetőségekről, biztonsági kérdésekről, a gyártástechnológiáról és a termékekről kaphattak részletes információt azok, akik ellátogattak a múlt héten a Rheinmetall közösségi napra a Szent István úti Inkubátorház földszinti nagytermébe, ahol egészen az esti órákig várták az érdeklődőket.

Szabó Péter Dániel

Michael Krebs, a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. vezérigazgatója beszélt a várpalotai védelmi ipari beruházásról és a jövőbeni tervekről a közösségi napon

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Rendkívül nagy érdeklődés mellett tartották meg a Rheinmetall Hungary Munitions közösségi napját,  ahol a gyáregység vezérigazgatója, Michael Krebs elmondta, világszerte több mint 100 telephelyen közel 28 ezer alkalmazottat foglalkoztat a Rheinmetall Munitions nemzetközi vállalat. A cégvezető kiemelte: magyarországi üzleti stratégiájukban  a  gyártás mellett a kutatás-fejlesztés is fontos elem, emellett tevékenységük szorosan kapcsolódik a kormányzat azon stratégiai irányvonalához, amely a magyar fegyveres erők és a védelmi ipar modernizálását tűzte zászlajára.

A magyar állammal együttműködve tervezik a várpalotai lőszergyártó üzemet, ahol különböző, a magyar honvédség által is használt lőszereket fognak gyártani. Ezt nagyjából egy 200 fős munkaerő-állománnyal szeretnék megvalósítani, melynek felvételét 2026-ig több lépcsőben tervezik. 

– Munkavédelmi okokból nem egy nagy gyártócsarnokot, hanem több  kisebb gyártóegységet építünk, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a Rheinmetall stratégiájának szerves részét képező  környezetvédelemre és a fenntarthatóságra – hangsúlyozta előadásában Michael Krebs. 

Elmondta azt is, hogy az üzemekben első körben a Lynx gyalogsági harcjárműhöz való 30 milliméteres, közepes kaliberű lőszereket fognak gyártani, a második szakaszban pedig Leopard 2 harckocsi és a 155 milliméteres tüzérségi rendszer lőszereinek gyártására fognak gyártósorokat felállítani. Ezenkívül lesz egy tüzérségi lőszerekhez való gyújtószerkezetek gyártására alkalmas gyártósor is – tette hozzá.

Az üzem a 8-as főúttól és az Inotal gyártól délre eső területen, a szükséges biztonsági távolságok miatt igen nagy területen épül – ismertette a további részleteket Michael Krebs, kiemelve hogy nagyon gyorsan, a tervek szerinti ütemezésben halad az építkezés a magyar, az európai uniós jogszabályok, valamint a NATO-előírásoknak megfelelően.

Ezen túlmenően alkalmazzák a Rheinmetall belső szabályozásait is, amelyek teljes mértékben  a német biztonsági sztenderdeken alapulnak. A beruházás második fázisának építése 2024 januárjában indul. Az első fázisban a gyártás 2024 októberében kezdik meg, a második fázisé pedig  2025 végén, 2026 elején várható. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában