Szakképzés és egyetem

2023.12.05. 14:00

Középfokú kimenethez igazított bemenet felsőfokon

Szorosabbra fűzte együttműködését a Pannon Egyetem (PE) és a Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) Ipari Technikuma.

Benkő Péter

Pap Máté, Gelecsér András, Kavalecz Gábor és Csillag Zsolt aláírják a megállapodás-módosítást Fotó: Benkő Péter

A PE Humántudományi Karának óvodapedagógus, tanító és pedagógia alapszakjait hozzákapcsolták a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez. A korábbi megállapodást magában foglaló képzéseket ezzel kiegészítették, a módosítást december 5-én írták alá a Pannon Köztérben.

Azon diákok, akik a fenti alapszakokon folytatnák tanulmányaikat a kisgyermekgondozó- és nevelő képzés elvégzése után, már a jelenlegi felvételi rendszerben krediteket számolhatnak el. Gelencsér András, a PE rektora rámutatott, a két intézmény között fennálló kapcsolat új dimenzióba került, a szakok hiányt pótolnak a régióban. – A technikum szakképzése jó bemenet leendő hallgatóiknak, mely mindkét intézmény számára fontos – mondta el. Navracsics Judit, a PE Humántudományi Karának dékánja kiemelte, fontos céljuk, hogy hozzáértő, diplomás szakemberek foglalkozzanak gyermekeinkkel. – Az érdeklődés óriási, és a PE lehetőségeit kibővítve együtt tud működni a technikummal. Huszonegy kreditet számol az óvodapedagógus, tizenötöt a tanító és pedagógia alapszakoknál – tette hozzá.

Csillag Zsolt, a PE kancellárja utalt a bolognai modell átvételére, melynek nem titkolt célja volt a közép- és felsőfokú intézmények közötti átmenet, mely, ahogy nevezte, a technikum diákjainak megfelelő kimenetet, ugyanakkor jó bemenetet nyújt az egyetemre. Pap Máté, a VSZC kancellárja célkitűzésükről szólt, a legeredményesebb szakképzési centrummá kívánják tenni a VSZC-t, ennek részeként korunk igényeihez igazították az oktatási formákat. Elmondta, a VSZC vagyonát négy év alatt hatmilliárd forinttal sikerült növelni, ami hozzájárul a versenyképességhez. Az innovatív SZC fontos partnere a nyitott PE, a mostani megállapodás ennek fontos része.

Pap Máté, Gelecsér András, Kavalecz Gábor és Csillag Zsolt a sajtótájékoztatón

Kavalecz Gábor, a VSZC főigazgatója a két intézmény folyamatos együttműködését emelte ki például az okleveles képzésben. Közös képzési programjaink jó pályautat mutatnak a diákoknak, és lokálpatriótaként fontosnak tartja a szakképzésekkel a régió erősítését.

Irányi László, a VSZC Ipari Technikumának igazgatója műszaki képző intézményeknél meglepőnek nevezte a fenti képzéseket, de az igények változnak. Olyan ívet vázolt, melyben helyben kezd tanulni középfokon a diák, amit ugyancsak helyben felsőfokon folytat.

Az elhangzottakat követően Gelencsér András, Csillag Zsolt, Pap Máté és Kavalecz Gábor aláírták az együttműködési megállapodást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában