EKF2023

2023.12.09. 18:00

Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott.

Veol.hu

Forrás: Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület - Napsugár Klub

– A Napsugár Klubot 2019-ben hozta létre az egyesület Veszprém legnagyobb lakótelepén azzal a céllal, hogy segítő kezet nyújtsanak az ott élő fiataloknak, akiknek a csellengés helyett kulturális, művészeti és mentálhigiénés foglalkozásokat kínálnak – hangsúlyozta Virányi Anikó Judit, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület elnöke.

Kulturális és művészeti közösségépítés a lakótelepen című projektjükkel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program kulturális-művészeti programok megvalósítására kiírt pályázatán mintegy 22,7 millió forintot nyertek el arra, hogy 2022 szeptembere és 2023 decembere közt a fiataloknak az értékközvetítésre, egymás elfogadásának megtanítására, és az érzelmi élet támogatására építve változatos programokat szervezzenek. 

– A mindenki számára nyitott és ingyenes programkínálatukban a kulturális és művészeti edukáción belül a fő hangsúlyt az élményalapú módszerek alkalmazása kapta, amelyen keresztül a résztvevők sikerélményhez jutottak, kreatív adottságaik felszínre kerültek – mondta el Kiss Teodóra intézményvezető. 

A fiatalok olyan hiánypótló, felzárkóztató minőségi kulturális és művészeti közösségi élményt adó programokon vehettek részt, amelyek során nagy hangsúlyt kapott a közösségi szemléletformálás, és fontos közösségi célkitűzésként a helyi közösség is egy kreatív térben kovácsolódhatott össze.

A projekt ideje alatt havi két alkalommal mentálhigiénés szakember tartott foglalkozást a Napsugár Klub résztvevőinek. Ezeken különböző önismereti, személyiségfejlesztést, vagy készségfejlesztést elősegítő témakörökben hoztak létre alkotásokat, amely során a magukról való ismeret a művészeten keresztül mutatkozott meg.

A fiataloknak hetente különféle témakörökben fotó-, rajz- vagy plakátpályázatot hirdettek, emellett kreatív alkotásokat is készíthettek, valamint havonta kétszer művészeti technikákkal is megismertették őket. A pályázatok legjobb alkotásaiból a közelmúltban nyílt kiállítás az Agórában, amely december 14-ig megtekinthető.

Forrás: Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület - Napsugár Klub

Emellett november közepéig 25 alkalommal szerveztek kiscsoportos foglalkozásokat Takács-Babitz Lilla meseterapeuta segítségével, ahol a gyerekek különböző meséken keresztül ismerkedhettek meg önmagukkal és a mesék kultúrájával. 

Az egyesület minden hónapban hívott egy-egy zenészt, akik interaktív örömzenélést tartottak a fiataloknak. Járt a Napsugár Klubban Franczia Dani, Grubits Gergely, Huszti László, Dávid Roland és a Zene-bona zenekar. Szintén havi rendszerességgel Farsang-Törös Krisztina, Viola Erzsébet, Bánó Tamás és Huszti László segítségével zeneértő szakemberek tanították a résztvevőket a zenei alapjaira. Továbbá a Fláre beás és a Romano glaszo zenekarok közreműködésével zenés roma kultúraismereti interaktív foglalkozásokat is szerveztek a klubban a hagyományok megismerése céljából.

A programok közt havi rendszerességgel fotós készített a megjelenő fiatalokról és szüleikről portrékat, amelyekből fotófalat készítettek a klubban, háromszor pedig Kiss Richárd bűvész is élményfoglalkozást tartott a Napsugár Klubban.

A projekt foglalkozásai – amelyek megvalósulását az egyesület két állandó kollégájának jelenléte segítette – még év végéig tartanak, így azokat bárki kipróbálhatja a Napsugár Klubban. Az aktuális havi programot a klub honlapján és közösségi oldalán lehet megtekinteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában