Korszerű megoldás

2023.12.22. 12:00

Már Dabroncon sem okoz gondot a csapadékvíz

Ma már ritkának mondható a kiegyensúlyozott csapadékvízhozam és -mennyiség Magyarországon is, lassan az extrém lesz a normális. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre komolyabb problémák jelentkeztek Dabroncon is, ami a lakosság részéről egyre több panaszt, kárbejelentést generált. Erre kínált megoldást az a pályázati úton elnyert vissza nem térítendő 127 millió forint, amiből az önkormányzat a csapadékvíz szakszerű elvezetését megoldotta a településen.

Szijártó János

A fejlesztés célja az elhanyagolt, hiányos csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítása, korszerűsítése, valamint a csapadékvíz által keletkezett károk csökkentése, megszüntetése volt. Dabronc vízgazdálkodása szorosan kötődik az úgynevezett Kálmán-árokhoz, hiszen ez, mint befogadó, vezeti el a település belterületi és külterületi felszíni vizeit és a talajvizeket is. Így a külterületi fejlesztés a Kálmán-árok rekonstrukciójára fókuszált, amelynek keretében a vizek helyben tartására, valamint a kisvizek nem túl gyors levezetésére trapéz szelvényű árok épült füvesített rézsű burkolattal. 

A belterület védelmét szolgáló vízelvezető hálózat fejlesztése pedig a faluközpontban és a Kossuth utca alsó szakaszán úgy valósult meg, hogy a burkolt nyílt árok kétirányú lejtéssel a csapadékvizet a Marcalba vezeti.

Korábban az utcákon végigáramló víz elöntötte az alacsonyabban lévő területeket, ahonnan nem vagy csak nagyon lassan
szivárgott el. Józan ember az extrém időjáráshoz igazítja a védekezést a saját házánál, portáján is, és ugyanezt a kármegelőzési és kárelhárítási stratégiát választotta a településvezetés is, amikor a sokéves tapasztalatok és egy alapos felmérést követően vízközmű-tervezési szakemberrel megterveztette a falu régóta húzódó csapadékvíz-elvezetését. A fontos projekt végre, sokak megnyugvására lezárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában