Újranyitották a tájházat

2023.12.01. 14:40

Ismét látogatható a környék legrégebbi háza Kékkúton

Ismét látogatható a kékkúti tájház, amely térség legrégebbi háza, az itteni Egyed család építtette 1799-ben. Pénteken az érdeklődők már körbe is járhatták a múlt egy fontos szeletét bemutató, s azt a ma embere számára megőrző paraszti otthont.

Szijártó János

Az 1799-ben épült házat a kékkúti önkormányzat megmentette a ma embere és a jövő nemzedék számára. A tájház ismét látogatható

Fotó: Szijártó János/Napló

Kardosné Csaba Gyöngyi polgármester elmondta, hogy a nyári szezonban folyamatos nyitvatartással várják majd a látogatókat, de addig is lehetőséget biztosítanak az előzetesen bejelentkező érdeklődőknek. A ház az idősebb generáció számára nosztalgiát ébreszthet, hiszen a falusi nagyszülők hasonló körülmények között éltek. Szerényen, takarékosan, az észszerű életvitel, illetve gazdálkodás jegyében. Szükségleteik jelentős részét saját maguk termelték meg, állították elő. 

Kékkúti tájház belső
A lakóház füstöskonyhájában kenyérsütő kemence, szobában pedig a vidékre jellemző szemeskályha tárul a látogató elé
Fotó: Szijártó János/Napló

Erről is tanúskodik a kékkúti tájház, amelynek nádtetejét és a tornácfödémét vaskos, kőből falazott oszlopok tartják. A ház tetejét építésekor szalmazsúppal fedték, ezt később nádra cserélték. Az oromfalakat kőből falazták fel. A házban két kamra volt, egy elöl, egy másik hátul, a konyhából nyíló bejárattal. A berendezés nem egykorú az épülettel, hanem egy száz esztendővel későbbi állapotot mutat be, így a huszadik század elejének paraszti háztartása, tárgyi kultúrája, gazdálkodása köszön vissza. A lakóház füstöskonyhájában kenyérsütő kemence, szobában pedig a vidékre jellemző szemeskályha tárul a látogató elé, míg az istállóban a hely adottságait jól kihasználó, részben kőből épített jászol tűnik fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában