Látványos eredmények

2023.12.21. 10:00

Még vonzóbb lett a Balaton: többmilliárdos fejlesztés történt

Összesen 3,6 milliárdos pályázati támogatással, 11 tagú konzorciumi együttműködéssel, 33 településen és nyolc helyszínen látványos fejlesztéseket valósítottak meg, hangzott el a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése című projekt ünnepélyes projektzáró rendezvényén Tihanyban, a Magtárban december 20-án.

Kovács Erika

33 településen és nyolc helyszínen látványos fejlesztéseket valósítottak meg. A képen Bóka István polgármester a projektzáró ünnepségen

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Méltatta Kontrát Károly országgyűlési képviselő az összefogást, egyetértést, mely a fejlesztéseket kísérte, melyekkel több településen ikonikus helyszínek, épületek újulnak meg. Mindezek jelentősen növelik a Balaton térségének turisztikai vonzerejét. A kettes számú, saját választókerületében két helyszínen történnek beruházások, Tihanyban és Balatonfüreden. 

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere egyebek mellett kiemelte, soha nem érkezett a Balatonhoz annyi kormányzati támogatás, mint az elmúlt időszakban.  A fejlesztésekről beszélt még Juhász Gábor, Tihany alpolgármestere, Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség projektvezetője, Tóth G. Péter kiállítási szakértő és Sándor Péter, a Balaton Világörökségéért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Elhangzott, a fejlesztés a Balaton-felvidék ezeréves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő, mégis hagyományokon alapuló élmény-turisztikai kínálat megvalósítását tervezi. 

Bóka István
Bóka István: soha nem érkezett a Balatonhoz annyi kormányzati támogatás, mint az elmúlt időszakban 
Fotó: Nagy Lajos / Napló

A munkát 2018. február elsején kezdték és idén fejezik be. A szakértők elmondták, a Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségű természeti környezet és geológiai sokszínűség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét. A változatos földrajzi szerkezet mellett a Balaton-part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal a vízparti turizmus, a kultúra és a szellemi feltöltődés első jelesebb hazai színtereiként szolgáltak. 

régi Tihany anno
A Balaton-part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal 
Fotó: Nagy Lajos / Napló

A projekt helyszínei: Balatonfüreden az Esterházy-kastély, Tihanyban a volt uradalmi magtár, a bencés apátság pincekiállítása és a Visszhang-domb turisztikai fejlesztése, Badacsonytomajon a Kisfaludy út élménysétánnyá alakítása, a Folly Arborétum és Borászat interaktív kiállítása, a szigligeti vár fejlesztése, a keszthelyi Festetics-kastély és a hévízi Festetics sétány fejlesztése. E települések sokrétű kínálata a múlt évezred hajnalától meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai történelemben, turizmusban, olyan kiemelkedő személyiségek, események otthonaként, pihenő vagy gyógyuló helyként szolgáltak, akik társadalom- és történelemformáló szerepe meghatározó. A hazai kultúra, a vallás, a gyógyítás vagy a művészet jelentős szeglete köthető tehát a Balatonhoz, a Balaton-part történelméhez. 

tihanyi Magtár
A felújitott tihanyi Magtár épülete
Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kiderült továbbá, számos ránk maradt művészeti, építészeti alkotás, társasági esemény vagy gasztronómiai hagyomány bizonyítja korszakalkotó szerepét. A projektben szereplő kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatási eszközök modernizálására irányuló komplex fejlesztések a Balaton-felvidék kultúrtáj világörökség-várományos helyszín szerves részeként valósulnak meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása, kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú fenntartható hasznosítása és élményalapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendű feladata. 

A projekt célja, hogy a Balaton-part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. A szezonon kívül is prosperáló programkínálat a fenntartható, gazdaságilag stabil működés záloga. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő innovatív technikával rendelkező attrakciók életre hívása valósul meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj hasznosítását, egész éves kihasználtságát. A sokszínűség mellett a projekt törekszik az új élményelemek harmonizálására, hogy a programok köre az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözze. A meglévő települési egységek és a fejlesztendő attrakciók összehangolásával olyan egyedülálló vonzerőfejlesztés valósul meg a kultúrtáj területén, amely a már meglévő, múzeumi, rendezvényi szolgáltatókat minőségében és mennyiségében megújítja, bővíti, így komplex, egész évet felölelő turisztikai kínálatot eredményez a Balatonon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában