Sorozat

2023.12.26. 20:00

Mystic Veszprém: megtaláltuk a nevenincs lépcsőt

Mystic Veszprém sorozatunkban elérkeztünk a dobogós helyezett helyekig, a képen látható lépcsőcske kapaszkodott fel sorozatunk harmadik helyére. Én meg rá… s az időben is – ha jól emlékszem – 1990-ben járunk.

Benkő Péter

A zeniten. Honnan jöttél, hová tartasz? Panoráma a Sigray utcából

Forrás: Napló

Fotó: Benkő Péter

Első és tíz éven át „koptatott” munkahelyemet azért szerettem, mert noha odabent, az irodánkban kezdtük a napot, később szétszéledtünk a város, később a körzet minden részébe. A munka ugyan parancsolt, de az időnket, a sorrendet mi osztottuk be. Ezúttal a Dózsavárosba szólított egy bizonyos műszaki feladat megoldása, melynek kapcsán muszáj volt magamat feltalálni, s ezt a nevesincs lépcsőt, melyet semmilyen térkép nem jelez, a saját tervrajzunkon viszont szerepelt, megtalálni. Mert – szégyen ide, szégyen oda – azelőtt magam sem ismertem.

Zöldövezet betonkerítéssel az egyik szakaszon
Zöldövezet betonkerítéssel az egyik szakaszon
Fotó: Benkő Péter / Forrás: Napló

Mystic Veszprém sorozatunk aktuális helyszíne a Szent István utca alsó szakasza, ott parkoltam és onnan indultam el. A cél pedig a Sigray utca. Igen, létezett-létezik ma is ez a lépcső, közterület, de házszám nem tartozik hozzá. Lényegében rövidíti a kerülőt a gyalogosan közlekedőknek. Most, hogy a fotókat elkészítve megint arra jártam, azt tapasztaltam, nem igazán használják, pedig – és egy igazán találó jelzőt érdemelne, legyen mondjuk az, hogy – romantikus. Hiszen alig észrevehető, megdolgoztatja a kapaszkodó embert, de többször megtörik, látszólag el is ágazik, de nem, ez megint a város sajátossága. Környezete nagyrészt zöld, nyújt panorámát a várra, és igazán titokzatos. Javaslom felfedezni, mert megszerettem egykor, és a munkát is elvégeztem. Anno egy műszaki felmérést, ma pedig képeken örökítettem meg a helyszínt. Emléknek is szép.

Jobbra kanyarodik a zeg-zugocska
Jobbra kanyarodik a zeg-zugocska
Fotó: Benkő Péter / Forrás: Napló

Kedves olvasóink, jelentem, szépen haladunk, a legközelebbi epizódban a második helyezett misztikus helyszínt mutatom be, mely időben az elsők egyike. Tízéves voltam, amikor először láttam, azóta is örömmel járok arra mindig.

 A Szent István utca 15-ös számú háza mellett indul a lépcső
A Szent István utca 15-ös számú háza mellett indul a lépcső
Fotó: Benkő Péter / Forrás: Napló

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában