Tűzijátékok és petárdák

2023.12.31. 07:00

Ovádi Péter: A szilveszteri ünneplés legyen állatbarát!

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a szilveszteri ünneplések hangos robbanások kíséretében zajlanak, fontos szem előtt tartani az állatok védelmét is. A tűzijátékok és petárdák okozta hangzavar és fényeffektusok jelentős stresszt és szorongást okozhatnak a háziállatoknak és a vadon élő állatoknak egyaránt.

Kovács Erika

- Az állatok védelme és biztonsága kiemelten fontos, különösen a zajos ünnepi időszakokban. Ha kedvencében még nincs mikrochip, mielőbb vigye el állatorvoshoz a beültetésre, hangsúlyozza a kormánybiztos. 

Amennyiben az állat már rendelkezik mikrochippel, ellenőrizze működését és a www.petvetdata.hu oldalon történt regisztrációt. Szükség esetén kérje állatorvosa mielőbbi segítségét az adatok aktualizálásához. Ezenfelül helyezzen a kutya és macska nyakörvére egy bilétát az elérhetőségeivel a gyors azonosítás érdekében. Gondoskodjon arról, hogy otthona biztonságos legyen az állat számára, zárja be az ajtókat és ablakokat, és alakítson ki egy nyugodt menedéket. Soha ne hagyja félős állatát egyedül, és ha kertben tartja, biztosítson számára zárt búvóhelyet. Sétáltassa őt a nap csendesebb időszakaiban, lehetőleg a reggeli és délelőtti órákban, mindig pórázon, és használjon játékokat vagy más módszereket a figyelem elterelésére, hogy csökkentse a stresszt és megnyugtassa kedvencét a hangzavar idején.

Ezen túlmenően a kormánybiztos kiemelte, hazánkban a petárdázás egyébként is jogszabályellenes, már a birtoklása is szabálysértésnek minősül. Azon túl, hogy jogszabálysértést követ el, aki petárdázik, nagymértékben veszélyezteti az emberek és az állatok testi épségét, egészségét. További jogszabályi előírás, hogy az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek időtartama alatt az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról, és törekednie kell az állat megnyugtatására.

Ovádi Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a MOL töltőállomásain mikrochip-leolvasók állnak rendelkezésre, így ha elkóborolt állatot talál, ezek az eszközök segíthetnek az állat azonosításában és a gazdával való kapcsolatfelvételben. Szilveszterkor mindenki gondoljon az állatokra is, és kerüljük a hangos, fényes pirotechnikai eszközök használatát. Együttműködéssel nemcsak a jogszabályokat tartjuk tiszteletben, hanem az állatok jóllétét is, így hozzájárulva egy nyugodtabb és biztonságosabb ünnepi környezethez mindannyiunk számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában