Jó helyre került

2023.12.06. 14:00

Petőfi-szobrot avattak Kiscsőszön

A Petőfi 200 emlékév kapcsán ünnepélyes keretek között avatták fel Kiscsőszön Petőfi Sándor mellszobrát. Az ünnepségen jelen volt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is.

Haraszti Gábor

A Petőfi 200 emlékév kapcsán ünnepélyes keretek között avatták fel Kiscsőszön Petőfi Sándor mellszobrát

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Szent Imre Római Katolikus Templom épülete előtt kapott helyet a mellszobor, az alkotás Lantos Györgyi keze munkáját dicséri. Beszédében a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke felidézte ötven évvel ezelőtti kalandos útját, amikor egy vidéki iskola pedagógusaként ellátogatott Segesvárra, ahol Petőfi meghalt. Lezsák Sándor Petőfi családjáról is megosztotta gondolatait a hallgatósággal, majd kiemelte, a költő rövid élete ellenére hatalmas életművet hagyott hátra.

- Egyedi, zseniális, öntörvényű ember volt, emléke minden faluban, városban jelen van. Talán az egyetlen olyan magyar poéta, aki minden világirodalmi lexikonban szerepel. Úgy gondolom, jó helyre került a szobor, mert ami itt Kiscsőszön van, az egy külön kis csoda, a Kárpát-medence egy csodája - zárta beszédét az országgyűlés alelnöke.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében azt mondta, Petőfi a reformkorban a nyelvmegújítás és a magyar polgári átalakulás egyik fontos személyisége volt majd emlékeztette a jelenlévőket, hogy Petőfi Pápán született, hiszen ott lett Petrovicsból Petőfi.

A szoboravató ünnepségen Kovács Norbert polgármester beszédében rámutatott, a fiatal poéta nemzetmegtartó munkássága miatt is örök példakép kell, hogy legyen.

- Egy ilyen kis településnek, ahol az infrastruktúra alapjainak megteremtésével kell küzdeni álomszerű dolog, hogy a fő utcán egy Petőfi-szobor áll - mondta a település vezetője. - Amikor polgármester lettem, nem hittem volna, hogy ilyen valaha megtörténhet kis községünkben, ahol mindössze 108-an laknak. Ha erre a szoborra ránézünk, láthatjuk, hogy Petőfi szelleme áthatja a faluközösség életét, és most nemcsak arra gondolok, hogy Petőfi költészete mennyire meghatározta a magyar irodalmat, hanem arra a nemzetépítő gondolkodásra, amit 26 éves kora ellenére egy egész országnak át tudott adni és amivel a következő évszázadok nemzetmegtartó munkásságát meg tudta alapozni.

A beszédeket követően a szobrot a római katolikus egyház képviselője szentelte fel. Az avatáson ünnepi műsort adtak a Csöglei Általános Iskola és a Balla Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és pedagógusai, Petőfi Sándor Isten csodája című versét Brenner Bíborka szavalta el. Az ünnepség keretében hirdették ki a helyi általános iskolások számára meghirdetett rajzpályázat eredményeit is. A program a szoborszentelést követően a kiscsőszi Kultúrpajtában folytatódott, ahol az érdeklődők megtekinthették a Petőfi Irodalmi Múzeum Kiállítását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában