Gyönyörű portékák

2023.12.11. 08:00

Sérültek tökéletes munkáiból rendeztek vásárt Tapolcán

A halmozottan sérült fiatalokat foglalkoztató Ami Napköziben készült termékek a karácsonyi vásárokban is megállják helyüket.

Tóth B. Zsuzsa

Az Ami Napköziben dolgozó halmozottan sérült fiatalok munkáiból vásárt rendeztek a tapolcai napközi udvarán

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A tapolcai és sümegi napközikben dolgozó sérült fiatalok egész évben értékes kézműves termékeket állítanak elő, amelyeket év közben folyamatosan árusítanak vásárokban, intézményekben és a napközi közösségi oldalán. Az ott megrendelt munkáikat postázzák is, és mivel egy országos üzletlánc szintén forgalmazza azokat, így a legtávolabbi helyekre is eljutnak a textil és fafigurák.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A munkájukkal pénzt kereső fiatalok szakmai irányítója és a fejlesztő foglalkozás vezetője Tapolcán Hegedűs Nikoletta, aki az ötletgazda is egyben. A textil termékek készítése során a varrodában minden egyes fázist más-más feladata. Az egyik dolgozó szab, másik vág, vagy varr, vagy kitömi az elkészült darabot, amelyekből egy megváltozott munkaképességű varrónő állítja össze a figurát. Szövött szőnyegeik ugyancsak minőségi, igényes termékek.

A sümegi részleg vezetője Oravecz Diána, aki a foglalkozás szakmai irányítója is egyben. Ott szintén halmozottan sérült fiatalok tevékenykednek, de ők a kertben zöldséget. gyümölcsöt termelnek. Azokból a konyhán automata befőzővel szörpöket, lekvárokat, csatnikat készítenek. Továbbá száraz süteményekkel szintén is előrukkolnak. Az eladásra készített termékekből származó bevételt visszaforgatják az alapanyagokba és a nyaralások, kirándulások költségeinek fedezését szintén segíti.  

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fiatalok termékeiből idén először a tapolcai napközi udvarán egy napos vásárt tartottak. A nagy sikerre való tekintettel tervezik, hogy jövőre szintén bemutatkoznak a városban is munkáikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában