Télies útviszonyok

2023.12.01. 20:20

Szombatra havazást jelez a közútkezelő - Tippeket is adnak a biztonságosabb közlekedéshez

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén - adta hírül közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Hókotrók téli készültségben

Fotó: Fülöp Ildikó archív

A Magyar Közút munkagépei az érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, a szükséges előszórási munkákat is elvégzik majd, de a folyamatos és intenzív havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők. Mivel december 3-án lesz advent első vasárnapja, ezért hétvégén várhatóan sokan kelnek majd útra, nekik is érdemes lesz még utazás előtt tájékozódni az Útinform oldalán az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről - olvasható a portálunkhoz eljuttatott pénteki tájékoztatóban.

Mint írják, a legfrissebb előrejelzések alapján szombat délelőtt havazásba vált át az idő ezúttal az ország észak-nyugati területein. A várhatóan délutánig tartó, folyamatos és helyenként intenzívebb havazás Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyét érintheti majd, ott is elsősorban a magasabban fekvő és a határ menti területeken várható a legtöbb friss hó. Ráadásul délután több helyen ónos esőbe is átválthat a havazás, emiatt még fokozottabb óvatosságot kér az autósoktól a közútkezelő.

 

A Magyar Közút már november 10-e óta folyamatosan végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a kezelésébe tartozó utakon, most, hogy Nyugat-Magyarországon is jelentősebb havazás várható szombaton, az alábbi fontos információkat és tanácsokat szeretné megerősíteni a közlekedők számára: munkagépeik az érintett területeken megelőző sószórást végeznek majd, hogy a friss hó letapadását igyekezzenek tompítani. De ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó várható, néhány óra alatt. 
 

Egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi kell a rakodáshoz (só és üzemanyag felvétel), a célterületre való kijutáshoz, majd onnan a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás el nem áll.


A téliesebb útviszonyok tehát nem jelentik azt, hogy a közútkezelő ne dolgozna teljes kapacitással, hiszen a fentiek alapján látható, hogy egy meghatározott mennyiségű gépi és humán erőforrással, ütemezetten, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat.
Nem lesz minden autós előtt egy hókotró, lesz olyan munkagép, ami felemelt hóekével fog haladni, amelynek nagyon egyszerű és praktikus okai lesznek, erről bővebben ITT tájékozódhatnak a közlekedők. 

Akik videós formában szeretnének képbe kerülni, nekik ezt az anyagot ajánlják a szakemberek: VIDEÓ

Hozzáteszik továbbá: a közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen a havazásban érintett területeken a hétvége során is. 

A közútkezelő biztonságot segítő tippjei az alábbiak: 

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kellő távolságot is tartani.
     
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzzenek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.
     
  • Kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
     
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről. Ez alapján tervezzék meg utazásukat.
     
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

    További információkért érdemes követni a Magyar Közút Facebook oldalát.   
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában