Férfiegészség

2023.12.11. 19:00

Több mint kétezren vettek részt az idei szűrővizsgálatokon

A november a férfiegészség hónapja, amihez csatlakozva a MentsManust Egyesület már tizenöt éve biztosít ingyenes prosztatarákszűrő vizsgálatokat országszerte. A megvizsgáltak huszonhét százalékánál a teszt megnövekedett PSA-értéket mutatott.

Benkő Péter
A kezdeményezést a Lepattanó című film alkotói, szereplői, köztük Scherer Péter is támogatta
Forrás: egyesület

Magyarország legnagyobb férfiegészség-mozgalma felhívja a figyelmet a prosztatarákszűrés fontosságára és a tudatos, egészséges életvitelre. A mozgalom novemberben kiemelt hangsúlyt helyezett a szűrésekre, amelyek idén országosan nyolc helyszínen, 865 férfi részvételével valósultak meg. Egész évben pedig összesen 2249 férfi vett részt a vizsgálatokon. A lakosság számára biztosított ingyenes novemberi szűrések az Auchan Korzóval, a Magyar Vöröskereszttel és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen valósultak meg. A kezdeményezéshez a Budapesti Közlekedési Központ is csatlakozott, kilencven munkavállalójának biztosítva ingyenes szűrési lehetőséget a mozgalommal együttműködve.

A vizsgálat PSA-teszttel történik. Mindössze tizenöt perc és pár csepp vér elég, hogy felmérjék a prosztatarák kialakulásának esetleges gyanúját, így a betegség korai stádiumban felfedezhető, gyógyítható. Ha a teszt megnövekedett PSA-értéket mutat, további orvosi vizsgálatok szükségesek. A kezdeményezést egyébként a Lepattanó című film alkotói, szereplői, köztük Scherer Péter és a Dallasból ismert Patrick Duffy is támogatta.

Megtudtuk, vármegyénkben júliusban szerveztek szűrést Balatonkenesén, melyen 118 fő vett részt, a többségüknél, hetvennyolc főnél normál értéket mutatott az eredmény. A többieknél magasabb volt az érték, ami ugyan nem jelent automatikusan megbetegedést, de náluk további vizsgálatok elvégzését javasolták.

Az egyesület továbbra is folytatja a szűrővizsgálatokat és a férfiegészséggel kapcsolatos edukációt, amelyről honlapjukon és közösségi oldalukon lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában