Kevesebb bolyongás

2023.12.08. 14:00

Új okos parkolási rendszer állt üzembe Veszprémben

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. a komplex parkolás-, forgalomirányítási és információs rendszer kiépítésének második üteméről rendezett pénteken sajtótájékoztatót a Hangvillában.

Juhász-Léhi István

Domokos Endre és Temesvári Balázs a sajtótájékoztatón

Fotó: Fülöp Ildikó

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2017-ben fogadta el a város fenntartható mobilitási tervét, amely megfogalmazta, hogy a belvárosi parkolási anomáliák megoldását nem újabb és újabb parkolóknak az építése jelentheti, hanem a meglévő parkolókapacitás optimalizálása, illetve az eljutáshoz szükséges információk megadása. 

Ekkor kezdtek el azon gondolkodni az illetékesek, hogy ezt miként lehetne a gyakorlatba átültetni. A pandémia után, 2021-ben indult a pályázatkészítés, amelyben új technológia telepítését célozták meg. A fejlesztés 300 millió forintot meghaladó összberuházást jelentett.

– Integrált kamerarendszer épült ki egy ahhoz tartozó szoftveres hálózattal, amely az adatokat feldolgozza és kezeli, és az év második felében kihelyeztük azokat az információs táblákat, melyek ezeket a feldolgozott adatokat frissítve és naprakészen mutatják a közlekedőknek – mondta Temesvári Balázs. – A fő üzenet az, hogy csökkentsük a parkolás idejét, csökkentsük a parkolókereséssel töltött időt. Arról kaphatnak információt a közlekedők, hogy a parkolókban hány szabad hely van.

Elhangzott az is, hogy ezek az adatok nagyon hasznosak lehetnek az egyetemi kutatások tekintetében is. A rendszer tesztidőszaka november zajlott le, jelen pillanatban a rendszert finomítják.

– Veszprémben közlekedési helyzetével kapcsolatban két fő tényezőt kell figyelembe venni – ezt már Domokos Endre, a Pannon Egyetem docense, a Bio-, Környezet- és Vegyészmérnöki Kutató Fejlesztő Központ szervezeti egység vezetője mondta. – Az egyik az, hogy az elmúlt 11 évben 36 százalékkal nőtt a gépjárműállomány. Ez országosan is kimagasló érték, ám ez az állomány sajnos öregedett is, hiszen 3,5 évvel idősebbek a járművek, mint a 10 évvel ezelőttiek. Ez a kettő ahhoz vezet, hogy Veszprém légszennyezettsége egyre rosszabb állapotot mutat. 

Úgy vélte, erre jó megoldás lehet, ha minél kevesebbet közlekednek az emberek, amit úgy lehet elérni, ha minél hamarabb találnak parkolóhelyet. 

– A rendszer mobil táblák kihelyezésére is lehetőséget ad: ennek akkor van nagy jelentősége, ha például nagy rendezvény van a városban. A szimulációk alapján egy nagy rendezvény esetében 11,6 percig tart, míg egy városba érkező parkolóhelyet talál. A mobil tájékoztató táblák segítségével ez az idő 4,6 percre csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy minden egyes parkolás esetében 460 grammnyi szén-dioxidtól szabadítjuk meg a várost – magyarázta Domokos Endre. – Ez  nagyon nagy szám. 

Hangsúlyozta, konkrét adatokkal majd a tesztidőszak után szolgálhatnak, akkor, amikor élesben, hosszabb idő adatai állnak rendelkezésre. Jelenleg 19 helyszínen, 47 kamerával figyelik a szabad parkolók számát, ami folyamatos tájékoztatást ad az autósoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában