Életet menthet

2023.12.07. 08:00

Újabb mérföldkő a szívklinikán: korszerű eszközök felnőtt és gyermek betegeknek

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKI) kardiológiai infrastruktúra fejlesztése: A Széchenyi 2020 Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése című felhívás keretében 2 milliárd 499 millió forint vissza nem terítendő európai uniós támogatást nyert el a GOKI, közölték. A hír nagyon sok embert érint, ugyanis több Veszprém vármegyei beteg, felnőtt és gyermek is ott gyógyult, illetve jár kezelésre.

Kovács Erika

Forrás: Archív: Nagy Lajos

Az intézet Magyarország vezető, szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó intézménye – felelőssége, hogy az általuk végzett valamennyi felnőtt- és gyermekbeavatkozást elérhetővé tegye a teljes lakosság számára. A magas színvonalú ellátás biztosítása érdekében az intézet folyamatos egészségügyi fejlesztésekben vesz részt. Hazánkban egyedüliként, világszínvonalon látja el a legkomplexebb felnőtt és gyermek akut és elektív kardiovaszkuláris megbetegedéseket, ehhez a 21. századi, korszerű ellátás biztosításához szükséges a meglévő infrastruktúra fejlesztése. 

A támogatásnak köszönhetően több olyan fejlesztés valósult meg, amely hozzájárul a magas színvonalú betegellátás biztosításához. A projekt keretein belül számos kardiológiai eszköz beszerzése mellett egy kardiovaszkuláris hibrid műtőt alakítottak ki, a pacemakerlaborban egy telepített C-íves RTG berendezést helyeztek el, valamint egy perifériás DSA műtőt is létrehoztak. A kardiovaszkuláris hibrid műtő valamennyi ér- és billentyűbetegség, valamint gyermek- és kongenitális felnőttszívhiba kezelését teszi lehetővé egyetlen műtőben. A beteg mozgatása nélkül a berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető. Az új perifériás DSA műtő a Mentsük meg a lábakat nevű szakmai program számára teszi lehetővé dedikált katéterterápiás labor biztosítását. Ebben a műtőben egyedülálló módon lehetőség nyílik a perifériás érbetegségek diagnosztikájára éren belülről elvégzett ultrahangvizsgálat segítségével, illetve magára a terápiára is a nagyon meszes szűkületek mechanikus lecsiszolásával. Az eljárásokhoz január elsejétől lehet hozzáférni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában