Foglalkoztathatóság javítása

2023.12.13. 20:00

Út a munkaerőpiacra

2015 és 2023 között valósította meg a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal az Út a munkaerőpiacra című projektet, melynek egyik célja az álláskeresők és inaktívak, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítása volt.

Haraszti Gábor

Angyalosy Edina (képünkön) kiemelte a projekt eredményességét

Fotó: Haraszti Gábor

A projekt keretében országosan több mint 254 milliárd forint állt rendelkezésre a hátrányos helyzetű álláskeresők segítésére. Veszprém vármegyében 9,14 milliárd forint felhasználásával legalább 6047 álláskereső bevonását kellett megvalósítani, amit sikerült meghaladni. A projekt részleteiről Angyalosy Edina, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal osztályvezetője tájékoztatta a pápai városházán a sajtó képviselőit.

– A program célja az álláskeresők és inaktívak nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása, és a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés elősegítése is volt azon közfoglalkoztatottak esetében, akik képessé tehetők és készek voltak munkát vállalni a versenyszférában. A programban részt vevők számára személyre szabott támogatási csomagot állítottak össze, ami humánszolgáltatásokkal kezdődött, ezt követően vehették igénybe a különböző támogatásokat, ilyen volt például a regisztrált álláskeresők egyéni igényéhez igazodó munkaerőpiaci szolgáltatás nyújtása, foglalkoztatási információk nyújtása, egyéni munkatanácsadás, munkaerő-közvetítés, valamint a lehetséges munkahelyek feltárása – tájékoztatott az osztályvezető.

Mint elhangzott, a projekt a résztvevők számára képzési, foglalkoztatási, vállalkozóvá válási támogatást nyújtott, továbbá munkába járási, lakhatási támogatást és szolgáltatásokat is biztosított. – A projektben több mint nyolcezren vettek részt, akik közül 6397-en sikeresen fejezték be egyéni munkaerőpiaci programjukat, ebből 561-en tanultak 75 képzésünk valamelyikében, aminek eredményeképpen elhelyezkedést segítő OKJ-bizonyítványt, hatósági engedélyt, tanúsítványt szereztek. Nagy érdeklődés volt logisztikai ügyintéző, gépjárművezetői, szociális gondozó és ápoló, szakács, raktáros tanfolyamaink iránt. Bér jellegű támogatással 8602 pályázó helyezkedhetett el, közülük 1736-an egyéni vállalkozóvá váltak, 49-en pedig a lakóhelytől távoli munkavállalást tette lehetővé a lakhatási támogatás – fűzte hozzá Angyalosy Edina.

A projekt december 31-én zárul. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában