Közlekedés

2023.12.12. 20:00

V-Bike-kal szállni élvezet – a veszprémi vasútállomásról is

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése fontos infrastrukturális fejlesztéseket jelentett Veszprém számára, melyek egyik fő attrakciója a helyi közösségi közlekedésben a V-Bike közbringarendszer elindítása volt idén júliusban, amikor száz elektromos bérkerékpárral és tíz gyűjtőállomással lett gazdagabb a város, kedden pedig átadták a tizenegyedik gyűjtőállomást is a vasútállomáson.

Juhász-Léhi István

A macskák V-Bike-kal járnának Fotó: Fülöp Ildikó

Polgári István, a V-busz Kft. ügyvezetője elmondta, a V-Busznak jelentős szerep jutott abban, hogy a közösségi közlekedés az EKF-évad jelentős gerincét adja. Ebben az évben két nagyobb, az EKF által támogatott projektet adtak át: az egyiket nyár elején, amely a jegykiadó automatákat, illetve a megállóhelyi utastájékoztató eszközöket jelentette, most pedig az egyik legfontosabb csomópontot a vasútállomáson  alakították ki 15 millió forintos pályázati pénzből.

A kedden átadott 13 dokkolóállomásos közbringaállomás a felújított felvételi épület főbejárata mellett helyezkedik el, a Telekom Rendszerintegráció Zrt. és a Veszprém 2030 Kft. hatékony és eredményes közreműködésével. A mostani projekt keretében a közlekedési társaság további hat elektromos rásegítéssel rendelkező V-Bike kerékpárt, valamint az állomás és a kerékpárok üzemeltetéséhez szükséges tartalék alkatrészeket szerzett be, így biztosítva az immár 11 gyűjtőállomásból, 163 dokkolóállásból és 106 elektromos kerékpárból álló V-Bike rendszer hosszú távú működését.

Kanizsai-Nagy Dóra, az EKF monitoringreferense a tájékoztatón hozzátette: az EKF alapértékei közé tartozik a környezeti fenntarthatóság, és nagyon fontos volt számukra, hogy olyan eseményeket szervezzenek, amelyek kifejezetten ügyelnek a környezeti fenntarthatóságra, a régió ökológiai egyensúlyának megőrzésére. Úgy vélte, V-Bike-ok megjelenésével nemcsak a veszprémiek élhetnek egy jobb városban, jobb életkörülmények között, de az ideutazó turisták is kevés befektetett erőforrással körbenézhetnek a városban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában