Fontos döntések születtek

2023.12.15. 14:00

Veszprémi közgyűlés: stabil évet zárnak

Idén csütörtökön ülésezett utoljára a veszprémi közgyűlés, amely más mellett döntött az energetikai tanács megszüntetéséről, szó esett a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. eladásáról és arról is, hogy 350 forintért válthatnak havi bérletet a helyi járatos buszokra a diákigazolvánnyal rendelkezők. Erről is nyilatkozott a közgyűlés után Porga Gyula polgármester.

Juhász-Léhi István

350 forintos V-Busz bérletről is döntöttek

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– A közösségi közlekedés megújítását célzó stratégiánk több elemből áll. A legfontosabb, hogy saját kézbe vettük a szolgáltatást. Létrehoztunk egy közlekedési vállalatot, utána elindult a menetrend kialakítása – nyilatkozta Porga Gyula. – A következő fontos elem a buszpark megújítása volt. 

Mint ismert, 2022. január 1-jétől elektromos buszokkal is kiegészülve magas minőségű szolgáltatást igyekszik biztosítani a város, ám emellett a kiegészítő szolgáltatás is nagyon fontos volt: a tájékoztató rendszer korszerűsítése, újabb jegykiadó automaták kihelyezése. 

– Az utazóközönség visszaigazolta törekvéseinket, mert jól érzékelhető, hogy egyrészt megállt a csökkenés, idén pedig pozitív irányba indult, tehát egyre többen kezdték igénybe venni a szolgáltatást –  mondta. – A minőségre nincs okunk panaszkodni, viszont fontos, hogy még tovább növeljük az utazóközönséget. 

Gerstmár Ferenc (LMP) képviselő módosító javaslatában azt fogalmazta meg, hogy a kisgyerekes bérletesek is részesüljenek a V-Busz kedvezményből
Fotó: Fülöp Ildikó

Az új diákkedvezmény bevezetésével 350 forintért vehet havi bérletet, aki diákigazolvánnyal rendelkezik. Gerstmár Ferenc (LMP) képviselő módosító javaslatában azt fogalmazta meg, hogy a kisgyerekes bérletesek is részesüljenek ebből a kedvezményből. – Befogadtuk ezt a módosító javaslatot, hiszen fontos, hogy minél többen használják – fogalmazott Porga Gyula. – Veszprémi kismamák, várandósok, gyesen vagy gyeden lévők vehetik igénybe. 

A VKSZ Zrt. eladta a VHK Nonprofit Kft.-t. Miért volt indokolt ez a döntés, és a lakosság mit fog ebből érzékelni? – merült fel a kérdés. – Bízom benne, hogy csak pozitív változást fognak érzékelni a Veszprémben lakók – mondta. 

A hulladékszállítást június elsejétől egyébként a MOL végzi, amelynek feladata, hogy a hulladékot összeszedjék, leválogassák, esetleg hasznosítsák vagy tárolják. Az önkormányzatoknak ezen a területen nincs tennivalójuk, jogi értelemben ez már állami feladat. 

Az energiaválság idején létrehozott energetikai tanács megszűnik. Arra a kérdésre, hogy a jövőre vonatkozóan megvan-e már a város energiaszerződése, Porga Gyula elmondta, 2022-ben hozták létre az energetikai tanácsot, amikor a legmagasabban volt a villamos áram, illetve a gáz ára. Elárulta, a jövő évi beszerzések ára az idei energiaárnak a fele mind a gáz, mind a villany esetében. – A legnagyobb kihívást a következő esztendőben nem feltétlenül az energia ára fogja jelenteni – mutatott rá a polgármester. 

Porga Gyula elmondta, 2022-ben hozták létre az energetikai tanácsot, amikor a legmagasabban volt a villamos áram, illetve a gáz ára. Elárulta, a jövő évi beszerzések ára az idei energiaárnak a fele mind a gáz, mind a villany esetében
Fotó: Fülöp Ildikó

Kérdésként felmerült: milyen konstrukcióban fog működni a börtönmúzeum a várban? 

– A várbörtön a 2000-es évek elején vesztette el a funkcióját, amikor Kádártán megépült az új, modern börtönépület – mondta. – Néhány évvel ezelőtt a Laczkó Dezső Múzeum, illetve a törvényszék megállapodása értelmében időszaki kiállításokkal, kisebb-nagyobb bemutatókkal készültek; jó együttműködés volt, nagyon sokan kíváncsiak voltak rá. Ezért úgy gondoltuk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa-programban egy igazi börtönmúzeumot hozzunk létre. Reményeink szerint jövő tavasszal megnyitja kapuit a veszprémi Várbörtön Múzeum, amely igazi különlegesség lesz.

Az önkormányzat a közgyűlésen Gizella- és Pro Urbe-díjat adományoz azoknak, akik az EKF sikeréhez, a pályázat előkészítéséhez, illetve végrehajtásához hozzájárultak. Mint azt a polgármester elmondta, év végén azok munkáját köszönik meg ezzel a különleges díjátadással, akik a legelejétől ott voltak a tanácsadó testületben, illetve akik a nemzetközi zsűri előtt bemutatták a programot.

És, hogy a város gazdasági szempontból hogyan teljesített 2023-ban?

– Amit idén februárban, a költségvetés elfogadásakor elterveztünk, szinte hibátlanul teljesült – jelentette ki. – Nagyon jó gazdasági évet zártunk, számos beruházás, fejlesztés történt a városban. Az alapműködés nem emészti fel az energiáinkat, megvan a finanszírozás, a stabilitás. Nem győzünk elég hálásnak lenni a polgármesteri hivatal munkatársainak, az intézményeinkben dolgozóknak a bölcsődéktől a szociális intézményeken keresztül a kulturális intézményeinken keresztül a különböző közszolgáltatásokig. Erre a stabil alapra lehet jövőt építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában