Ünnepi megemlékezés

2023.12.08. 18:00

Veszprémi nők helytállása: fényes októberi napok

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület ünnepi megemlékezésének, melyben az 1956. december 6-i néma nőtüntetést, a női helytállás napját idézték fel.

Juhász-Léhi István

1956. december 6-a, a veszprémi nőtüntetés eseményének napja fényes pont Veszprém történetében

Fotó: Fülöp Ildikó

Török Lajosné, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület elnöke az ünnepség előtt elmondta, 1956. december 6-án volt Veszprémben a nők egész országra kiterjedő, híressé vált néma tüntetése. Ennek alkalmából 2008 óta minden évben december 6-án, a női helytállás napján emlékeznek a hősökre.

– A mostani asszonyok között is sok a hős, olyanok, akik körülöttünk élnek, olyanok, akik munkájukkal, családjukkal, életükkel bizonyítják azt, hogy nehéz helyzetekben is helytállnak – mondta.

Mint kiderült, a díjat 2015-ben terjesztették ki intézményekre is. Az elismerésben részesülők között más mellett voltak tűzoltók, tudós asszonyok, a pandémia idején pedig az egészségügyben dolgozó és helytálló ápoló is. De tavaly például Veszprémet jelölték és kapta meg ezt a címet. 

– Idén A Női Helytállás kitüntető címben tíz kiváló hölgy részesül, aki munkájában kiváló teljesítményt nyújtott városunk értékeinek bemutatásában az idei Európa Kulturális Fővárosa-évadban – árulta el az elnök.

Huszár Józsefné alapító elnök beszédében elmondta, 1956. december 6-a, a veszprémi nőtüntetés eseményének napja fényes pont Veszprém történetében. Olyan nap, amely hozzátartozik azokhoz a ragyogó teljesítményekhez, eseményekhez, amelyek a városban történtek. 

– A pontos szám nem ismert, de az emlékezések szerint mintegy ezren gyűltek össze a tűztoronynál és indultak el azért, hogy megvédjék a legyőzöttek méltóságát és leróják kegyeletüket az elesettek emlékénél – mondta. Hozzáétette: eufórikus állapotban élték meg azokat a napokat, mert másként nem is ment volna az, amit véghezvittek. 

Félelmetes, de egyben nagyszerű dolog volt mindez, ha arra gondolunk, hogy az ország több részén, így Mosonmagyaróváron vagy éppen Budapesten is sortüzek dördültek, az egész ország a szovjet csapatok megszállása alatt állt. És ilyen körülmények között indultak el a veszprémi nők. 

– Büszkék lehetünk rájuk. Olyan érzés volt ez, ami egyszerre volt boldogság, fájdalom és félelem, de erősebb volt a hazaszeretet. Ha ilyen történelmi messzeségből visszagondolok a saját fiatalkoromra és életemre, azt mondom: fényes napok voltak – jelentette ki Huszár Józsefné.

A rendezvény fővédnöke Porga Gyula polgármester volt, aki személyesen köszöntötte a díjazottakat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában