Nem feledik elődeiket

2024.01.14. 20:00

Az 55 áldozatot követelő bányaszerencsétlenségre emlékeztek Ajkán

Magyarország második legtöbb emberéletet követelő bányaszerencsétlenségére emlékeztek az egykori bányászok, a hagyományőrző szervezetek tagjai a Bányászati Múzeumban január 14-én.

Tisler Anna

Dorner László alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját

Fotó: Gyarmati László

Az Ármin aknánál 1909. január 14-én reggel keletkezett tűzben 55 dolgozó vesztette életét. Megemlékező beszédében Karnics Miklós, a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör elnöke kijelentette, mindazok, akikre  emlékezünk, egy embert próbáló, nehéz munka során a legdrágábbat, az életüket áldozták azért, hogy jobb, szebb, emberibb legyen a világunk. A szerencsétlenség nem csupán társadalmi, hanem személyes szinten is éreztette hatását, ugyanis asszonyok, családanyák maradtak özvegyen, gyermekek százai árván. Családok veszítették el legfőbb támaszukat. Ajka bányászváros itt, a Bakony alján. A bányászat, a bányászok tették azzá. Bányász elődeink méltó emlékműve maga a város. A szén felszínre hozása tette naggyá a korábban mezőgazdaságból élő kis falut. Tevékenységük tonnákban mérhető, amit az utókorra hagytak, arról a város vezetése, lakói soha nem feledkeznek meg. A föld alatti veszélyes munka összekovácsolta az embereket, így annál fájdalmasabb, ha elveszítünk értékes emberéleteket. Karnics Miklós az egykori bányász, Somogyi László 1909 Csingervölgy című versét olvasta fel. 

A megjelenteket Gerencsér Hilda önkormányzati képviselő, a szervező Csingervölgyért Egyesület elnöke köszöntötte. A város nevében Dorner László alpolgármester helyezte el a múzeum falán lévő emléktáblánál a koszorút, majd a hagyományőrzők is koszorúztak. Herendi József, a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke megszólaltatta a lármafát. A megemlékezésen az Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet tagjai működtek közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában