Kétnapos sztrájkra készülnek

2024.01.27. 13:00

Itt tudod meg, melyik buszok nem közlekednek

Kétnapos sztrájkot szervez a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). Az adventi sztrájk után január 28-ára és 29-ére ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdettek.

Benkő Péter

A Volánbusz javasolja, aki teheti, január 28-29-én vonattal induljon útnak

Fotó: Benkő Péter

A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak.

A Volánbusztól kapott információink szerint a MÁV–Volán-csoport vezetése idén már kétszer tárgyalt az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább huszonöt százalékkal növekedne, míg az első évben, idén egységesen havi hetven ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már idén. Az érdekképviseletek többsége elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is, e garanciák kidolgozására a munkáltatói oldal nyitottságot mutatott. A SZAKSZ viszont eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, január 28-ára és 29-ére újabb sztrájkot hirdetett.

A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt vármegyénkben is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő helyközi járatok listáját az alábbiakban találják meg olvasóink:

Január 28-án, vasárnap előreláthatólag ezek a járatok nem közlekednek.

Január 29-én, hétfőn előreláthatólag ezek a járatok nem közlekednek.

Az elégséges szolgáltatás keretében első nap a helyi járatok kilencvenöt, a helyközi járatok 79,6, a második nap a helyi járatok hetvennégy, a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők felveszik a munkát, még több járat közlekedik menetrend szerint. A munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentére a MÁV-START nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást mindkét nap. A Volánbusz javasolja, aki teheti, január 28-29-én vonattal induljon útnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában