Sok munka, kellemes élmények

2024.01.17. 11:30

Kimagasló év volt adakozási kedv, segíteni akarás szempontjából Tapolcán

A tapolcai Család- és Gyermekjóléti Központ a 2023-as évet is rendkívül sok munkával, de kellemes élményekkel zárta.

Tóth B. Zsuzsa

A 2023-as év kimagasló volt az előzőekhez képest az adakozási kedv és segíteni akarás terén Fotó: intézmény

Már a szeptemberi tanévkezdés mozgalmasan indult, egy szintén élménydús nyár után – tudtuk meg Bögös Rita Zsuzsannától. Az intézményegység-vezető elmondta lapunknak, hogy a nyári szünetben az Értékőrzők tábor három héten keresztül adott programot a gyermekeknek, közben segítve a szülőket a kicsik felügyeltében. A központ iskolai szociális segítői szervezésben, összefogva a családsegítőkkel és az EFI munkatársaival, a tőle megszokott élményekben gazdag szünidei kirándulásokba vonta be a gyerekeket. 

– Kollégáink a másodlagos szocializációs színtérhez kapcsolódóan mindig nagy hangsúlyt fektetnek az érzelmi intelligencia fejlesztésére, az alapvető társadalmi normák közvetítésére, amelyeket mindig játékos foglalkozásokba ötvözünk. Szünidöngölő nevű nyári programsorozatunk délutáni elfoglaltságot biztosított az érdeklődők számára. Kézműves és mozgásos foglalkozásokat tartottunk az Idősek Nappali Ellátása udvarán, melybe bekapcsolódhatott minden korosztály. Szeptemberben a Hit Gyülekezete tapolcai szervezte által felajánlott tanszercsomagok segítségével 30 gyermeknek könnyítettük meg az iskolakezdést. A családsegítők és esetmenedzserek számára az őszi időszak sok feladatot adott. Az iskolarendszerbe beilleszkedni nehezen vagy nem tudó gyermekekkel és családjukkal való szociális segítő munka a tanév folyamán folyamatos együttműködést igényel. Az adventi időszak a központ számára mindig mozgalmas. Előtérbe kerül az adományközvetítő tevékenység, amely a tavalyi évben már Mikulás előtt elkezdődött. A Sport- és Egészségközpont jótékonysági autókiállítása keretében gyűjtést szervezett, amelynek köszönhetően intézményünk 500 ezer forint értékben kapott tartós élelmiszert. A Bokréta Nagycsaládosok Egyesületével együttműködésben, a Magyar Élelmiszerbank program keretében az egész év során hetente kétszer osztunk ki az egyik áruházláncból pékárut. Szintén az egyesület jóvoltából a Magyar élelmiszermentő program keretében egy másik üzletláncban gyűjtött adományokból szintén részesültünk év végén. A Tapolcai Trappolók által szervezett IX. Jóti-futi jótékonysági rendezvényen az eddigiekhez képest rekordmennyiségű tartós élelmiszert és tisztálkodási szereket gyűjtöttünk. A Tapolcai Katolikus Karitász által telefonkészüléket, tűzifát, pelenkát és tartós élelmiszert adhattunk a rászorulóknak az év folyamán. A badacsonytomaji Tatay Sándor Általános Iskola karácsonyfával kedveskedett egy általunk ajánlott sokgyermekes családnak. A tapolcai Batsányi János Gimnázium 11. A osztályos tanulói és a Badacsonytomaji Fiatalok Fóruma többéves szokásukhoz híven ismét hoztak ajándékcsomagokat a kisgyermekeknek. A Mindszentkállai Idősek Otthonából ágyneműket kaptunk. Az előző évekhez képest kimagaslóan sok felajánlás érkezett magánszemélyektől is. Többen szerettek volna rászoruló családot közvetlenül támogatni adománnyal, különféle ajándékokkal. Szívet melengető és örömteli számunka, amikor a felajánlásokkal megkeresnek minket, megtisztelve bizalmukkal, hogy az ajándékok méltó gazdára találjanak – mondta Bögös Rita Zsuzsanna. 

Forrás: intézmény

Hozzátette, hogy a Telekom Veszprém tapolcai szurkolói csoportjának jótékonysági főzésébe bekapcsolódtak három napon keresztül, annak keretében mindennap meleg ételt oszthattak ki a rászorulók részére. Ezúttal is megtalálták azt a betegség okán nehéz helyzetben élő helyi családot, amelyet a közösség anyagilag is támogathatott. Összességében azt tapasztalták, hogy a 2023-as év kimagasló volt az előzőekhez képest az adakozási kedv, segíteni akarás és adakozás terén. Minden adomány célba ért karácsonyig, ez nagy segítséget jelentett a családoknak. Az intézmény számára pedig siker, és hálával, melegséggel töltötte el a dolgozókat, hogy részesei lehettek a közösségi kezdeményezéseknek. Az év végi adományosztások alkalmával 316 főt, 97 családot, 172 gyermeket segíthettek valamilyen formában. Az intézmény köszöni mindazok támogatását, akikkel összefogva szebbé és könnyebbé tehették jó néhány család karácsonyát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában