Biztonságos és színvonalas ellátás

2024.01.17. 17:30

Nem vizet prédikálnak: megújítják a vízhálózatot a vászolyi térségben

Több mint 300 millió forintot fordítanak itt, valamint a közeli Pécselyen és Balatonszőlősön az ivóvízszolgáltatás megújítására – ezt V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium (EM) víziközmű-ágazatért felelős államtitkára mondta Vászolyon január 17-én, a munkálatok megkezdésénél.

Kovács Erika

V. Németh Zsolt államtitkár közölte, a kormányzatnak az ivóvízhálózat megújításával legfőbb törekvése az, hogy biztonságos és színvonalas legyen az ellátás

Fotó: Nagy Lajos/Napló

V. Németh Zsolt államtitkár közölte, a kormányzatnak az ivóvízhálózat megújításával legfőbb törekvése az, hogy biztonságos és színvonalas legyen az ellátás. Az ágazatnak több nehézséggel kell megküzdeni, ilyen például az elöregedett infrastruktúra, az időszakosan megnövekvő lakosságszám, illetve az aszályos nyarak. 

Mindezek tükrében az EM víziközmű-ágazatért felelős államtitkársága az elmúlt év végén arról döntött, hogy mintegy négymilliárd forint forrást fordít például új kutak fúrására, víztározók kialakítására, illetve a régiek megújítására az ellátás biztonsága érdekében. Az elmúlt években egy nagy integrációs folyamat is megvalósult, eszerint az ország felében állami tulajdonú szolgáltatók biztosítják az ivóvizet, illetve a szennyvizek elvezetését, tisztítását. 

– Ebben a körben működik a Bakonykarszt Zrt. is, mely koronaékszere a Nemzeti Vízműveknek – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a társaság 550 millió forint támogatást kap idén. Kiemelte, összesen hétmilliárd forintot fordítanak a hibaelhárításra, ilyen például a vezérléshez szükséges technika megújítása. Az elmúlt évek támogatásait megtöbbszörözik, a fogyasztók érdekében teljesen megújítják a hálózatokat. 

– Köszönjük Magyarország kormányának, V. Német Zsolt államtitkárnak és mindenkinek, aki azon dolgozott, hogy ez a fejlesztés megvalósulhasson! – mondta Kontrát Károly országgyűlési képviselő. 

Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója köszönettel szólt a céget érintő támogatásról, majd a biztonságos üzemeltetést helyezte a középpontba. Utalt a nehéz időszakokra, példaként említette meg, hogy 2022-ben volt olyan időszak, amikor késélen táncolt a vízellátás. Vászolyon volt olyan nap, amikor 170 köbméter volt a fogyasztás, a meglévő kút kapacitása 100 köbméter volt. A különbséget tartálykocsival kellett idehordani.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Álmainkban nem gondoltunk arra, hogy idén január közepén megkezdődhet a beruházás, az új kút építése, a mintegy 3500 méteres hálózat elhelyezése, amely az új kút bekötését jelenti Vászoly irányába, illetve Pécsely és Balatonszőlős felé is új vezeték épül ki. A munkálatok a tervek szerint jövőre befejeződhetnek – hangsúlyozta a vezérigazgató.  

Köszönettel beszélt Rózsahegyi Tibor a magyar állam, V. Németh Zsolt államtitkár és Kontrát Károly országgyűlési képviselő közbenjárásáról, hogy pályázati forrással megújulhat Vászoly vízbázisa. Üdvözölte a polgármester, hogy egy új kút kiépítése kedvezően érinti a helyi, valamint a pécselyi és a balatonszőlősi vízellátást is. Így remélhetőleg a több éve tartó vízhiány, amely évente többször jelentkezik, megszűnik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában