Emléknap

2024.02.23. 19:30

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben a Brusznyai-szobornál

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A veszprémi Brusznyai-szobornál pénteken este a kommunizmus áldozataira emlékeztek.

Veol.hu

A megemlékezésen beszédet mondott Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Brusznyai Árpádot az 1956. október 23-án kirobbant forradalom után három nappal beválasztották a megalakuló Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanácsba, majd a szervezet irányítójaként nagy szerepe volt abban, hogy megfékezze azokat az embereket, akik meg akarták lincselni a pártkatonákat és az ÁVH tagjait. Brusznyai nem engedett a haragos tömegnek, azonban – az MSZMP Veszprém megyei első titkára, Pap János nyomására – a kommunista rendszer mégis kivégezte. 

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Rá is emlékeztek pénteken kora este a Brusznyai-szobornál, amelyet Ovádi Péter országgyűlési képviselő, és rövid beszédet követően Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere is megkoszorúzott. 
Az emlékezés virágait mások mellett elhelyezték a Fidesz veszprémi alapszervezetének, a KDNP és a Fidelitas helyi tagjai. 

Fotó: Nagy Lajos / Napló

 

Fotó: Nagy Lajos / Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában