Gróf Zichy Vladimir

2024.02.25. 16:00

Egy legendás élet – egy élet legendája

A térségbeli üzemek miatt mindig meghatározó volt és ma is az a tűzoltóság szerepe Pétfürdőn. Az önkéntes tűzoltóság 1879-ben alakult meg Várpalotán, ez tekinthető a mai Pétfürdői Tűzoltóság elődjének – hangzott el a közösségi házban a gróf Zichy Vladimir legendás életű egykori tűzoltóparancsnokról szóló előadásban február 21-én.

Benkő Péter

Zichy Vladimir politikus

Forrás: Digitális Képarchívum

De ki is volt gróf Zichy Vladimir? Buday László helytörténet-kutató előadásából kiderült. Megtudtuk, az egykori tűzoltóparancsnok nemcsak ebben a szerepben számított legendásnak, egész élete az volt. A grófot 1894-ben kérték fel a tűzoltó-főparancsnoki tisztre. A Zichy család mindig szívesen mondott igent hasonló felkérésekre, ám Vladimir gróf ténylegesen részt vett a munkákban, ahogy mindenfajta palotai és országos közéleti tevékenységben. – Közmondásossá vált a városban: „gyújtsd fel a házad, felépítik a Zichyek” – áll Szíj Rezső helytörténész 2000-ben megjelent könyvében – idézte Buday László, aki elmondta, ez egy tűzoltási bemutató kapcsán született. A pénzével könnyelműen bánó gróf ugyanis hajlandó volt kedvteléseire áldozni, tűzoltóparancsnoki tisztségére pedig büszke volt.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Már egy 1901-ben kelt sajtócikk mintatűzoltóságként említi a palotait, a gróf pedig szívén viselte annak sorsát. Házasságot 1901-ben köt, majd 1903-ban mond le a tűzoltóparancsnoki tisztségről, de ebben az évben a fővárosi tűzoltókongresszuson még ő képviseli a palotaiakat.

Az előadáson szó esett róla, Zichy Vladimir politikai-közéleti pályafutása lényegében Nagy-Magyarország számtalan területéhez köthető, birtokai révén folyamatosan járta az országot. Ahol tudott, segített a közösségeknek, s Balassagyarmat országgyűlési képviselőjeként a parlamentbe is bekerült. Volt a Komárom megyei Szentpéter község bírája, de őrvidéki képviselőjelölt is. 1896-ban a Veszprémi Hírlap kiadóbizottságának elnöke, több veszprémi, várpalotai és budapesti ügyben részt vesz. Majd a délvidéki Nagykikindán indul választásokon, aztán kis híján párbajsegéd lesz, később a fővárosban egyesületi elnök, erdélyi birtokain pedig tűzifával kereskedik. Egy részvénytársaság kéri fel 1908-ban elnökévé, majd 1922-ben a fővárosban részt vesz a Károly királynak adományt gyűjtő mozgalomban, s 1926-ban frankhamisítási ügybe keveredik.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Könnyebb volna felsorolni azt, miben nem vett részt gróf Zichy Vladimir. Mindenesetre az egykori legendás tűzoltóparancsnok emlékét a palotai tűzoltóegylet sokáig őrizte. 1929 óta ő is a várpalotai ősi sírboltban nyugszik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában