MÁV–Volán-csoport

2024.02.23. 13:00

Egyszerűbb, átláthatóbb rendszert léptetnek életbe

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb szolgáltatási reformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a MÁV–Volán-csoport, ennek köszönhetően március 1-jétől teljesen megújul a korábbi, ma már sokak számára nehezen áttekinthető kedvezmény- és tarifarendszer.

Benkő Péter

Az új rendszer három és fél, négymillió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé, hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon, megtakarítást eredményezve a családoknak.

utazás
Áttekintetőbb lesz a bérlettel való utazás is
Fotó: Benkő Péter/Napló

A legfontosabb tudnivalókról tájékoztató weboldalt indítottak, mely a részletkérdések tisztázásában is segít, kiemelten a vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével, az új, huszonnégy órás napijegyekkel, az egyszerűbbé váló kedvezményekkel, a díjmentes lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekben és a zökkenőmentes átállásban.

Az új kedvezményekkel, feltételekkel a fenti időponttól kezdik meg a jegyek és bérletek értékesítését a jegypénztáraknál, automatáknál és online módon. A rendszer nem kíván ezentúl bonyolult igazolódokumentumokat, pecsételni való űrlapokat és – az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokat. Minden tizennégy év alatti és hatvanöt év feletti utas díjmentesen, a tizennégy és huszonöt év közöttiek félárú jeggyel utazhatnak.

Áttekintetőbb lesz a bérlettel való utazás is, a mostani tizenöt konstrukció helyett csupán kettő marad. A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel vehetők igénybe, ugyanakkor díjmentesen utazhatnak március 1-jétől a helyközi közlekedésben a fogyatékkal élők és tartós betegek, kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők, illetve azok a nagycsaládosok is, akik eddig igénybe vették a kedvezményt.

A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető ötvenszázalékos kedvezmény illeti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában