Oktatás

2024.02.20. 20:00

Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Veszprémi Érseki Főiskola

A Veszprémi Szakképzési Centrum és a Veszprémi Érseki Főiskola kedden együttműködési megállapodást írt alá a hatékonyabb középfokú technikumi és felsőfokú oktatás megvalósítása érdekében.

Juhász-Léhi István

Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében elmondta, a szakképzésben jelentős változások mentek végbe, és nagyon fontos célkitűzés volt az, hogy a technikumi képzéseik színvonalát emelni tudják. 

Kavalecz Gábor, Sebestyén József és Pap Máté látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást 
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Amikor szakképzésről beszélünk, akkor a szakképzés iránt érdeklődőknek egy teljes pályaívet fel kell tudnunk vázolni, hogy mindenki a lehetőségeihez, kompetenciájához mérten megtalálja azt a kínálatot, ami az igényeivel találkozik – mutatott rá a kancellár. 

Hangsúlyozta, sok olyan törekvésük volt az elmúlt időszakban, hogy a technikumi képzések minőségét javítani tudják, és a legjobb tanulóik számára a technikumi képzés már közvetlenül az egyetem előszobája legyen. Elhangzott, tíz nyolcadikosból hat a szakképzést választja, ráadásul van olyan technikumi osztályuk, ahol már tízszeres a túljelentkezés. 

– A technikumok rangja pozitív irányba mozdult el az elmúlt években, és egyértelmű célkitűzés az, hogy a legjobb technikumok, illetve a legjobb osztályok versenytársai legyenek a gimnáziumi osztályoknak. Fontos volt az is, hogy a technikumokat a felsőoktatási intézményekkel minél jobban össze tudjuk kötni – emelte ki Pap Máté. 

Kavalecz Gábor főigazgató a Veszprémi Szakképzési Centrum részéről arról tájékoztatott, hangsúlyos számukra a szakképzésben, hogy minél szélesebb körben tudjanak szakmai együttműködéseket kötni. Kiderült, első körben a kisgyermekgondozó-nevelő szakképzés összehangolása a csecsemő- és kisgyermekgondozó BA szak felsőoktatási képzésével van soron.

– Az is fontos része az együttműködésnek, hogy szeretnénk a főiskolával együtt pályaválasztási és beiskolázási rendezvényeken közösen részt venni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy aki elvégzi a főiskolát, lehetőleg itt maradjon a térségben – mondta a főigazgató.

Nem titkolt cél az is, hogy a térség gazdasági szereplőit szeretnék kielégíteni ezzel a szakmai többlettel. Ugyanakkor vannak még olyan felsőoktatási képzések, ahol keresik a további együttműködés lehetőségét.

Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora arról beszélt, megkeresték azokat a képzőintézményi partnereket a köznevelésből és a szakképzésből, amely partnerek egyrészt bemenetet tudnak jelenteni a főiskola képzéseibe, másrészt, amely partnerekkel együtt tudnak működni abban, hogy a bölcseleti humántudomány és pedagóguskultúra a térségben meg tudjon honosodni. 

– Az, hogy magas színvonalon képzett csecsemő- és kisgyermeknevelők kerüljenek ki Veszprémben, nemcsak a Veszprémi Érseki Főiskola ügye, hanem közös ügye a szakképzési centrumnak, a főiskolának, akár az egyetemnek is – mondta.

Kiemelte, a keretmegállapodás aláírása a két intézmény között lehetővé teszi azt, hogy a főiskola a későbbiekben a Veszprémi Szakképzési Centrum egyes tagintézményeivel konkrét megállapodásokat kössön, amelyek részletezik a szakmai együttműködés kereteit, például azt, hogy az előzetes hallgatói jogviszony keretében hány kreditet fogad el a főiskola a gyermekgondozó-nevelő szakképzésben végzettek esetében. Ezeket fogják konkrét együttműködések keretében szabályozni az egyes tagintézményekkel, akár az Iparival, akár az ajkai Szentgyörgyivel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában